1

Architectuur beïnvloedt onze slaap

Het NAi doet onderzoek naar de invloed van architectuur op onze slaap.

Redactioneel door

archief oud artikel 29 juni 2008 Maastricht, Limburg Architectuur en slaap, twee totaal verschillende begrippen. Of toch niet? Sigmund Freud zag dromen als 'de beschermer van de slaap'. De tentoonstelling 'State Alpha, on the architecture of sleep' onderzoekt op welke manier de architectuur onze slaap beïnvloedt en organiseert.

Spirituele onderwerpen

NAi Maastricht houdt zich bezig met architectuur en vormgeving, vooral van interieur. Naar aanleiding van de tentoonstelling rond de architect Dom van der Laan en de vraag naar spirituele onderwerpen, wordt nu het onderwerp slaap onderzocht. Hierbij kijken de onderzoekers naar hoe slaap en architectuur zich tot elkaar verhouden. De tentoonstelling maakt gebruik van film en productvormgeving om hun resultaten duidelijk te maken.

Zes aspecten van slaap

De tentoonstelling toont in zes verschillende hoofdstukken alle aspecten van slaap. Phenomenology of Sleep laat slaap zien door middel van filmfragmenten, samengesteld door filmexpert Eric de Kuyper. De beelden tonen het ritueel van het slapen gaan en het opstaan. De medische wetenschap gebruikt de term 'Architecture of Sleep' als beschrijving van de structuur van het slaapproces. Het hoofdstuk Science of Sleep vergelijkt hoe anderen expertises omgaan met slaap en de ruimtelijke indeling van bijvoorbeeld slaapkamers. Het hoofdstuk Dream-House laat zien hoe de markt het begrip droomhuis inzet als verleidingsmiddel. Dit hoofdstuk onderzoekt naast het ideale droomhuis ook het huis als symbool voor het onderbewustzijn. Economy of Sleep besteedt aandacht aan tegenstellingen tussen slaap als gift en vitaliserende kracht en slaap als product waar een enorme markt omheen draait. Zoals bedden, geuren, kruiden, kermes maar ook therapieën en medicijnen. Het laatste hoofdstuk genaamd 'Sleep without Architects' laat voorbeelden zien die ontsnappen aan de architectuur. De positie van onder andere daklozen wordt hierbij belicht.

‘State Alpha on the architecture of sleep’ is vanaf 29 juni te zien in de Kolommenzaal van het Nederlands Architecten Instituut in Maastricht.

'State Alpha' is het eerste deel van de gehele tentoonstelling. Het tweede deel, in samenwerking met de TU Delft en Vesteda, zal eind oktober van start gaan, genaamd 'Changing Ideals'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 juni 2008 - 574

Dit past bij 'Architectuur beïnvloedt onze slaap'