Werelderfgoedcommissie om de tafel

Jaarlijkse bespreking over de 'lijst der lijsten'

Schokland Nieuws door

archief oud artikel 1 juli 2008 De Werelderfgoedcommissie gaat deze week in de Canadese stad Québec voor de 32e keer in conclaaf over nieuwe nominaties voor de Werelderfgoedlijst. Niet alleen worden mogelijke nieuwe kandidaten besproken tijdens dit convent, ook over huidige werelderfgoederen die op een zogenaamde gevarenlijst staan, komen ter sprake.

Zo'n veertig nieuwe 'sites' uit de hele wereld worden gepresenteerd om een plaatsje op die gewilde lijst te krijgen. Tot 2007 kende Nederland een stop voor het indienen van nominaties in verband met het lidmaatschap van de Commissie voor het Werelderfgoed. De in 1994 / 1995 ingediende Nederlandse Voorlopige Lijst blijft intussen gewoon aan de orde. Ook Utrecht wil haar grachten en werfkelders aan de lijst toevoegen, maar moet nog geduld hebben tot 2011. Nederland is op dit moment zeven maal vertegenwoordigd op de Lijst van Werelderfgoederen: Schokland, Stelling van Amsterdam, Kinderdijk, Woudagemaal, Willemstad (Nederlandse Antillen), De Beemster en Rietveld Schröderhuis.

Gevarenzone

De commissie gaat niet alleen kijken naar nieuwe werelderfgoederen, ook dertig huidige erfgoederen worden herkeurd. Zij bevinden zich op de Lijst van Werelderfgoederen in Gevaar en de commissie kan beslissen om nieuwe 'sites' toe te voegen aan die lijst, waarvan de instandhouding extra aandacht vergt. De gevarenlijst bevat erfgoederen die bedreigd worden door diverse problemen als natuurrampen, plundering, verontreiniging en slecht beheerd massatoerisme, die negatieve invloed kunnen hebben op de universele normen om op de Werelderfgoedlijst te mogen staan.

Dresden

Eén van die 'sites' die in gevaar is, is het cultureel landschap Dresden in Duitsland. Hieraan wordt in het bijzonder aandacht besteed. In overeenstemming met het besluit op de vorige meeting, beslist de commissie of dit erfgoed op de lijst blijft staan of dat de bouw van een nieuwe brug midden in het landschap, ervoor zorgt dat Dresden van de Werelderfgoedlijst gehaald wordt.

Internationale samenwerking

Sinds de Overeenkomst over het Werelderfgoed van 1972, beschermt UNESCO 851 erfgoederen van 'uitzonderlijke universele waarde', waarvan 660 culturele, 166 natuurlijke en 25 gemixte werelderfgoederen, verdeeld over 141 landen. Het verdrag moedigt internationale samenwerking aan om het gemeenschappelijk erfgoed te beschermen. Met het tekenen van de overeenkomst, stelt een land zich verplicht om de werelderfgoederen net zo goed te beschermen als hun eigen nationale en regionale erfgoederen, binnen de door UNESCO gestelde kaders.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 juli 2008 - 1166