Zoektocht naar het absolute nulpunt

Geleerden streven nog steeds naar de koudste plek op aarde

Museum Boerhaave Redactioneel door

archief oud artikel 11 juli 2008 Leiden, Zuid-Holland Honderd jaar geleden was het dan zover. De Leidse natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes speelde het klaar om helium vloeibaar te maken. Hiermee bereikte hij een ongekend lage temperatuur die slechts één graad boven het huidige absolute nulpunt ligt. In het Museum Boerhaave in Leiden is ter ere van deze gebeurtenis een tentoonstelling georganiseerd.

Nog steeds houden wetenschappers van over de hele wereld zich bezig met de zoektocht naar het absolute nulpunt. Het is een jacht op een plek die zo koud is dat alle natuurwetten, zoals wij die kennen, niet meer opgaan. De weg hiernaar toe heeft geleid tot intrigerende verschijnselen. In het Museum Boerhaave wordt vanaf 11 juli hieraan voor het eerst aandacht besteed.

Tentoonstelling

Hoe men op zoek was, en nog steeds is, naar het kunstmatige koude, maakt de tentoonstelling duidelijk. Originele telegrammen, laboratoriuminterieurs, werkende pompen en oude foto's brengen de gedreven wetenschappers weer tot leven. Uniek zijn de originele thermosflessen waarin James Dewar, Kamerlingh Onnes' grootste concurrent, er in slaagde waterstof vloeibaar te maken. De fles waarin Kamerlingh Onnes helium vloeibaar maakte, kan uiteraard niet ontbreken in de collectie. Voor de natuurkundeleek is de tentoonstelling ook toegankelijk; spellen maken de natuurkundeprincipes duidelijk.

Samenwerking

Naar aanleiding van het 100-jarige jubileum ter ere van de uitvinding van Kamerling Onnes worden er in Leiden tot 10 mei 2009 verschillende activiteiten georganiseerd. Het Stedelijk Museum De Lakenhal toont bijvoorbeeld 'Kamerlingh Onnes. Een familie in Koude en Kunst'. Omdat De Lakenhal en Museum Boerhaave zo dichtbij elkaar liggen, is het eenvoudig samen te werken. Daarom is van 11 juli tot en met 14 september de toegang in beide musea gratis. Een extra reden om er een mooi dagje weg van te maken en alles te weten te komen over Kamerlingh Onnes.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 juli 2008 - 924

Activiteiten Museum De Lakenhal

Nu te bezoeken

Rembrandts vier zintuigen


Museum De Lakenhal in Leiden viert zijn 150-jarig bestaan met de kick-off van de presentatie Rembrandts Vier Zintuigen. Het toont zijn vroegst bekende werk, waaronder De brillenverkoper, De...