Het werk en leven van Picasso

Overzichtstentoonstelling 'Picasso in Den Haag' in Haags Gemeentemusuem

Gemeentemuseum Den Haag Redactioneel door

archief oud artikel 18 december 2007 Den Haag, Zuid-Holland Pablo Picasso is zonder twijfel één van de bekendste en invloedrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Het Gemeentemuseum in Den Haag toont tot 30 maart 2008 'Picasso in Den Haag', een overzichtstentoonstelling over het leven en werk van de Spaanse kunstenaar.

De olieverfschilderijen, beelden, tekeningen, prenten en keramische voorwerpen geven een heel compleet beeld van het leven en de kunst van Pablo Picasso (1881-1973). Het vroegste werk in de tentoonstelling is een schets die de kunstenaar in 1899 van zijn vader maakte. Picasso was toen achttien jaar oud. Andere vroege tekeningen en schilderijen laten zijn begintijd in Parijs zien, toen hij de stijl volgde van schilders als Gauguin. De werken uit zijn 'Blauwe Periode', het kubisme en het classicisme horen ook bij de tentoonstelling.

Picasso heeft de twee wereldoorlogen en de Spaanse burgeroorlog meegemaakt. In een aantal kunstwerken (bijvoorbeeld 'Vrouw met Artisjok – 1942' en 'Gezicht op de Notre Dame – 1945') is dat terug te zien.

Picasso's late werk

In de expositie legt het Haagse Gemeentemuseum de nadruk op het late werk van Picasso. De kunstenaar heeft tot zijn dood in 1973 als een bezetene gewerkt. Aan het eind van zijn leven heeft hij nog grote en bekende kunstwerken gemaakt, zoals 'Liggend naakt met vogel' en 'Musketier en Amor'.

Ruilen

Een complete overzichtstentoonstelling van Picasso's is heel bijzonder, helemaal in Nederland. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft veel van de kunstwerken geleend van het Ludwig Museum in Keulen. In ruil voor deze werken kreeg dit museum stukken uit de Mondriaan-collectie van het Gemeentemuseum in bruikleen. Terwijl in Keulen de tentoonstelling 'Mondriaan in Keulen' is te zien, heeft het museum tot 30 maart 2008 de niet te missen tentoonstelling 'Picasso in Den Haag'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 december 2007 - 3934