Veteranenkunst

door

In het legermuseum in Delft, zijn kunstwerken van ex-militairen te zien.

22 september 2008 Delft, Noord-Holland Geen standaard kunst expositie, maar een tentoonstelling van persoonlijke emoties en ervaringen. Achter ieder kunstwerk schuilt het verhaal van een militair. De expositie ‘Veteranenkunst’ stelt kunstwerken ten toon gemaakt door veteranen.

Legermuseum

Tijdens de Nederlandse Veteranendag zijn de ruim 100 kunstwerken voor het eerst tentoongesteld. Er is een selectie gemaakt van 40 schilderijen en 5 sculpturen van 29 veteranen, die nu in het Legermuseum te zien zijn.

Oorlog

De veteranen hebben gediend in verschillende uiteenlopende conflicten, van de Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indie tot missies in Bosnië en Uruzgan. De kunstwerken laten de persoonlijke ervaringen van de militairen in de spanningsgebieden zien. Voor de militairen zijn dit emotionele verwerkingen die zich hebben ontwikkeld tot kunst.

Terug in de maatschappij

Het idee om de kunstwerken van de veteranen samen te brengen en tentoon te stellen komt van de Stichting Veteranen Kunst. Deze stichting is bedoeld om aandacht te vragen voor de gevaarlijke omstandigheden waarin de militairen tijdens hun missie verkeren. Als de militairen terug keren naar huis worden ze geconfronteerd met een maatschappij die haast niet stilstaat bij wat er in de oorlogslanden gebeurd. Een aantal kunstwerken zijn dan ook onderdeel van het verwerkingsproces van militairen.

De expositie ‘Veteranenkunst’ is van 21 september tot en met 23 november 2008 te zien in het Legermuseum in Delft. Tijdens de expositie is er in de museumwinkel een boek verkrijgbaar met een overzicht van alle kunstwerken. Voor meer informatie zoals openingstijden en toegangsprijzen kunt u kijken op de website van het Legermuseum
Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-09-20 10:18:14 - 323