Nieuwe bewoners op de Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Zeldzame Spaanse runderen houden natuurgebied open.

24 september 2008 Sinds gisteren lopen naast de Schotse Hooglanders ook vijf Spaanse Sayaguesa door het natuurgebied Planken Wambuis tussen Arnhem en Ede. Hun taak is het openhouden van de heide en voormalige landbouwgronden.

Het voedselaanbod in Planken Wambuis is de laatste jaren flink toegenomen door de toevoeging van enkele landbouwgronden. De Spaanse runderen zullen samen met de Schotse Hooglanders door het hele gebied grazen om vergrassing en de groei van bomen te voorkomen. Voor deze populatie-uitbreiding heeft Natuurmonumenten contact gezocht met Peter van Geneijgen uit Arnhem, die een kudde Sayaguesa heeft. De Sayaguesa-runderen werden vroeger als trekdieren gebruikt, maar dreigen nu uit te sterven. Natuurmonumenten koos voor dit ras om verschillende redenen. “Ze zijn winterhard en kunnen goed tegen warmte. Dit kunnen Schotse hooglanders veel minder. Bij warmte liggen die al gauw in de schaduw onder een boom om koel te blijven. De Spaanse Sayaguesa blijven dan gewoon grazen.” legt Stefan Claessen van Natuurmonumenten uit. Planken Wambuis is de enige plek in Nederland waar deze bijzondere runderen te zien zijn.

Bezoekers

De dieren ontmoeten na ongeveer een maand hun collega's, de Schotse Hooglanders. Nu verblijven ze nog in een afgebakend gebied om aan hun omgeving te wennen. Bezoekers kunnen ze het hele jaar door komen bekijken, contact met het publiek is tot dusver goed verlopen. In de komende jaren zal de kudde doorgroeien tot enkele tientallen dieren.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-09-24 12:18:35 - 1410