1

Reis door het Amerikaanse Heartland

Van New Orleans over de Mississippi-rivier naar de meren in het noorden

Van Abbemuseum Reportage door

archief oud artikel 6 oktober 2008 Eindhoven, Noord-Brabant Reizen door een stukje Amerika in Eindhoven: project Heartland. De 'roots' van de tentoongestelde muziek en kunst liggen in het binnenland van de Verenigde Staten. Heartland is vanaf 4 oktober te zien in het Van Abbemuseum en het Muziekcentrum Frits Philips.

Het Heartland begint in New Orleans en volgt de Mississippi-rivier tot aan de grote meren in het noorden. De rivier stroomt door veel verschillende staten en deze plekken vormen samen een smeltkroes van culturen. Het Heartland heeft een rijke historie als het gaat om religie, socialisme en raciaal activisme. Het was een gebied waar migratie en industrialisatie domineerde. Al met al een erg interessante plek om inspiratie op te doen voor een project als Heartland.

Wegens succes verlengd tot en met 8 februari 2009.

Op reis langs kunst

In het Van Abbemuseum is een groepsexpositie. Vele hedendaagse Amerikaanse en Europeaanse kunstenaars verwoorden hun visie op het Heartland in prachtige kunstwerken. De bezoeker wordt aan de hand van foto’s, tekeningen, objecten en film meegenomen op reis langs de Mississippi-rivier. Elke zaal is vernoemd naar een gebied langs de rivier. In 'New Orleans' is een replica van een shotgunhuisje te vinden. Het shotgunshuisje is onderdeel van de rijke historie van New Orleans. De kunstenaars brengen hiermee een eerbetoon aan de inwoners van New Orleans, omdat ze hun stad op een sociaal en ecologisch duurzamere wijze weer opbouwden na de verwoestende orkaan Katrina. In 'St. Louis' is het gebouw Dull roar te zien, door Michael Rakowitz. Er is een flat te zien die wordt opgeblazen en in elkaar zakt. Dull roar moet het woningcomplex Pruitt-Igoe voorstellen. Dit gebouw staat voor het begin van de sociale woningbouw in combinatie met architectuur. Een goed ontwerp zorgde namelijk voor betaalbaarder en meer democratisch wonen. Dit woningcomplex mislukte en werd gesloopt. Interessant feitje: De architect van Pruitt-Igoe ontwierp ook het World Trade Center in New York. En we weten ook hoe dat afliep. Er zijn nog veel meer interessante en mooie werken zoals Arthur Silva’s complexe digitale collage genaamd The Wealth of regions en een film van Dan Peterman waar te zien is dat hij per kano over de Illinois River vaart.

Withers Exposed

In het muziekcentrum Frits Philips is van 4 oktober tot en met 14 november een interessante foto-expositie te vinden van Ernest C. Withers. Hij is één van de belangrijkste Amerikaanse fotografen uit de 20e eeuw. Hij schoot plaatjes van Aretha Franklin, Elvis Presley, Sam Cooke en Mahalia Jackson. Maar Withers maakte ook veel politieke foto’s. Foto’s van Martin Luther King, van zwarte vuilnismannen die staken en van de moord op een Afro-Amerikaanse jongen Emmet Till. Een indrukwekkende selectie foto's van Withers is te vinden in het muziekcentrum.

Lezingen en muziek

Naast deze twee activiteiten is er nog veel meer te beleven. In het muziekcentrum staan verschillende optredens op stapel rondom het thema Heartland. Daarnaast worden er veel lezingen gehouden.

Meer informatie is te vinden op de website van Heartland Eindhoven. Het project is te zien tot 25 januari 2009.
Foto 1. Het typerende shotgunhuisje uit New Orleans. Foto: Marjetica Potrc
Foto 2. The Wealth of Regions gemaakt door Artur Silva
Foto 3. Een filmfragment van de kunstenaar Artur Silva.
Foto 4. Woven Hand gefotografeerd door Kerstin Schlitter

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 oktober 2008 - 826