Gouden Eeuw begint in Haarlem

Frans Hals Museum | Reportage door

Tentoonstelling in het Frans Hals Museum

13 oktober 2008 Haarlem, Noord-Holland Stop maar met het vertellen van Belgenmoppen! De Vlamingen hebben ons land na de Middeleeuwen op cultureel gebied enorm verrijkt. In Haarlem zijn de sporen duidelijk zichtbaar. De Gouden Eeuw begon niet voor niets in deze prachtige stad.

Stop maar met het vertellen van Belgenmoppen!

Vandaag start in het Frans Hals Museum een tentoonstelling met de mooiste schilderkunst uit de bloeiperiode van Haarlem. "Dit is een tentoonstelling die echt past bij Haarlem", vindt pr-medewerker Monique van Royen van het museum. "Het laat zien hoe de schilderkunst veranderde aan het eind van de zestiende eeuw. Schilderijen werden kleiner en toonden niet langer alleen maar mythologische voorstellingen en landschappen."

Voor de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw begint in Haarlem’ is de eigen collectie als uitgangspunt gebruikt. Een collectie met veel werken van de beroemde schilder Frans Hals. "Het is niet voor niets dat het museum zo heet. Hals is de favoriete schilder van ons allemaal", vertelt Van Royen vol overtuiging. "Het is werkelijk prachtig hoe hij realisme weet te creëren door zijn penseel ruig en schetsmatig te gebruiken." En inderdaad, wie op een afstandje naar het werk van Hals kijkt, ziet de indrukwekkende gezichtsuitdrukkingen tot leven komen. Eenmaal dichterbij zijn de ruwe vegen niet op één hand te tellen. Een kunst die alleen een echte impressionist beheerst.

Het Frans Hals Museum is de perfecte plek voor deze tentoonstelling. Niet alleen omdat het gebouw in Haarlem staat, maar nog meer door de indeling van het museum. Bezoekers die een weg door het museum banen zullen waarschijnlijk niet alleen van de kunstwerken genieten, maar ook van het goed verzorgde interieur. Af en toe voelen kamers bijna middeleeuws aan met oogverblindende meubels. Van Royen: "Wist je dat Frans Hals hier zelf heeft rondgelopen? Dat maakt het nog specialer, nietwaar?"

Afscheid van Biesboer

De tentoonstelling is de laatste van conservator Pieter Biesboer. Na 32 jaar stopt hij met het uitoefenen van dit vak. "Hij heeft een ontzettende kennis opgebouwd. Dat ga je toch missen", vertelt Van Royen. "Aan de andere kant waait er weer een frisse wind door het museum als onze nieuwe conservator Anna Tummers begint."

Wie Haarlem bezoekt, moet niet vergeten om een kijkje te nemen in het Frans Hals Museum. Als afscheidscadeau had Biesboer het museum geen betere tentoonstelling kunnen geven. Van gigantische zeegezichten tot portretten op postzegelformaat. Van indrukwekkende schuttersstukken (die zijn beschadigd door de lansen van de schutters) tot mythologische doeken. Biesboers liefde voor kunst dringt door tot in de kleinste hoeken van het zeventiende-eeuwse gebouw. En dat is fantastisch om te zien!

Foto 1. De tentoonstelling loopt tot 1 februari 2009.
H. Vroom, Gezicht op Spaarne
Berckheijde, Grote Markt met Bavo
Laatst gewijzigd: 2018-10-23 15:07:09 · Gepubliceerd: 2008-10-07 14:30:03 - 4214