Amsterdam heeft eigen Stadsverteller

'Ik ben apetrots'

Nieuws door

archief oud artikel 14 november 2008 Amsterdam, Noord-Holland Karel Baracs is sinds donderdag de kersverse Stadsverteller van Amsterdam. De fulltime Verhalenman gaat de geschiedenis van de hoofdstad toegankelijk maken voor een breed publiek. “Met mijn vertellingen wil ik alle lagen van de bevolking samenbrengen”, zegt de trotse Amsterdammer.

Zijn taak is vierdelig: “Ten eerste wil ik de geschiedenis van Amsterdam bekend maken aan de hand van de Canon. Van de droge informatie maak ik echte verhalen over echte mensen. Ten tweede probeer ik bruggen te bouwen tussen culturen, door bijvoorbeeld jong en oud samen te brengen.”

Begrip

“Mensen leven door elkaar heen”, vertelt Baracs. “Door een groep buurtbewoners bij elkaar te brengen, kan er iets moois gebeuren. Na gesprek is er vaak meer begrip. Amsterdam is niet uit elkaar gegroeid, maar het kan beter!”

De derde en vierde taak? Karel Baracs: “Ik moet de Amsterdamse hoogtijdagen opluisteren met vertellingen. Op de Gay Parade kan ik vertellen over een café op de Zeedijk waar al heel vroeger homo's samenkwamen. Tenslotte ga ik er actief op uit om in de openbaarheid te vertellen, net als in Afrika en Marokko. Dan moet het uiteraard wel lekker warm zijn”, glimlacht de Stadsverteller.

Ontroerd

De keuze voor Baracs is geen toevallige. Al 18 jaar is hij fulltime verteller en wijdt hij zijn leven aan het inspireren van mensen. In mei dit jaar wist hij bij de Amsterdamse burgervader Job Cohen een gevoelige snaar te raken. “Ik hield voor groep 8-leerlingen van een basisschool de voorstelling 'Waarom lijn 8 niet meer rijdt'”, vertelt Baracs. “Hierin breng ik 1943 tot leven. Burgemeester Cohen was aanwezig en was zichtbaar ontroerd. Daarnaast was ik juryvoorzitter bij de Stadsspelen en daar werd mijn inbreng blijkbaar gewaardeerd.”

De Stadsverteller is 'apetrots' met zijn eervolle taak: “Ik loop haast naast mijn schoenen. Ik zie dit echt als een promotie.” Had Amsterdam eerder alleen Stadsdichters, vanaf gisteren heeft zij ook een Stadsverteller.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 november 2008 - 411

Dit past bij 'Amsterdam heeft eigen Stadsverteller'