1

Het hoofd boven water

Fototentoonstelling 'Het Wassende Water' in museum Huis Marseille

Redactioneel door

archief oud artikel 8 december 2008 Amsterdam, Noord-Holland Nederland en de strijd tegen het water: een klassiek gevecht, dat vandaag nog even actueel is als in de vorige eeuwen. Fotograaf Marnix Goossens legt de strijd tegen het water vast. Zijn confronterende foto's zijn te zien in de tentoonstelling 'Het Wassende Water', tot 1 maart te zien in museum Huis Marseille in Amsterdam.

Water tot de lippen

De deltacommissie ('commissie Veerman') presenteerde eerder dit jaar een allesomvattend plan om het water te stoppen. Kosten: honderd miljard euro. Geen kleinigheidje, als het water ons in financiële zin al tot de lippen staat. Toch reageren de meeste mensen gelaten: 'wat moet, dat moet'.
De dreiging is niet overal even goed zichtbaar, maar wie beter kijkt, ziet dat het water Nederlanders letterlijk bijna tot de lippen komt te staan. Inwoners van gemeenten als Bergen of Schoorl bijvoorbeeld, zijn zich bewuster van de waterdreiging. De duin bij De Kerf wordt weggehaald om het water meer ruimte te geven. Sommige mensen moeten hun huis verlaten.

Dreiging van het water

Nederland bljft worstelen tegen het wassende water en Marnix Goossen fotografeerde dit gevecht de afgelopen jaren. Hij reisde heel Nederland af en fotografeerde plaatsen waar de dreiging van het water nu of in de toekomst zichtbaar is. Er zitten prenten tussen van 'snuffelterpen' en van gebieden die weer 'teruggeven zijn aan het water'.

Confronterend

De foto's zijn erg interessant, met name voor de direct betrokkenen natuurlijk, maar ook voor Nederlanders op het droge. Het zijn prachtige landschapsfoto's, maar de platen hebben tegelijkertijd ook iets allerdaags. Misschien is dat wel wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt. De foto's lijken niet nabewerkt voor extra dramatiek, maar zijn 'echt'. En zo moet de tentoonstelling wellicht ook gezien worden: als een confrontatie met de werkelijkheid.

NRC Handelsblad

De tentoonstelling is georganiseerd door het NRC Handelsblad en het Rijksmuseum. Dit jaar organiseerden zij voor de elfde keer een fototentoonstelling in het kader van de jaarlijkse foto-opdracht Document Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 december 2008 - 635

Dit past bij 'Het hoofd boven water'