1

Der Baader Meinhof Komplex

Keiharde spierballenfilm

Recensie door

archief oud artikel 18 december 2008 Explosies, kogelregens, gijzelingen, brute liquidaties... Der Baader Meinhof Komplex overdondert met een tweeënhalf uur durend spektakelstuk. In sneltreinvaart wordt de kijker meegenomen door de fascinerende geschiedenis van de Rote Arme Fraktion (RAF), de terreurbeweging die de Duitse Bondsrepubliek in de jaren zeventig in haar greep had. Geen tijd voor psychologische inzichten! Der Baader Meinhof Komplex is één grote bonk adrenaline.

Onder leiding van 'schreeuwlelijk' Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), de intellectuele Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) en de keiharde 'bitch' Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) wordt er een gewelddadige oorlog ontketend tegen het Amerikaanse imperialisme en kapitalisme. De samenleving moet 'menselijker' worden! Zodra revolvers veranderen in mitrailleurs en stenen in explosieven bereikt Der Baader Meinhof Komplex een bloeddorstig hoogtepunt. De RAF-symphatisanten verliezen hun eigen menselijkheid en streven de doelen voorbij. Moord-, bomaanslagen en bankovervallen leiden een meedogenloze achtervolging van de Duitse politie in, die voor de RAF-kopstukken in de gevangenis eindigt. Maar ook achter de tralies wordt het gezag ondermijnd. Nu met hongerstakingen, scheldpartijen in de rechtszaal. En – als klap op de vuurpijl – een massale groepszelfmoord van de RAF-leiders.

Spierballenfilm

De grove terreur maakt Der Baader Meinhof Komplex tot een heuse spierballenfilm. Regisseur Uli Edel, bekend van onder meer kaskraker Der Untergang, laat weinig ruimte voor ideologische en psychologische verklaringen. Der Baader moet knallen!

Der Baader Meinhof Komplex, speelduur: 150 minuten.
DagjeWeg.NL-waardering:

Voorproefje

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 december 2008 - 259

Dit past bij 'Der Baader Meinhof Komplex'

1 reactie