Betoverd door Waterhouse

Bezoek het Groninger Museum | Recensie door

Unieke overzichtstentoonstelling J.W. Waterhouse in Groninger Museum

9 februari 2009 Groningen, Groningen Kent u John William Waterhouse? Nee? Toch is het een wereldberoemde schilder. Zijn schilderijen staan vaak vol mythologische figuren. En vrouwen, veel vrouwen. In het Groninger Museum is - voor het eerst! - een overzicht te zien van zijn werk. Maak tot 3 mei 2009 kennis met J.W. Waterhouse.

Rijen dik staan de mensen te wachten voor de kassa van het Groninger Museum. De laatste keer dat er zo'n overweldigend opkomst was, was tijdens de tentoonstelling Go China!. Het Groninger Museum lijkt met Betoverd door vrouwen opnieuw een publiekstrekker te hebben.

Pre-Rafaëlieten

Waterhouse is voor veel mensen onbekend, net als de stroming die hij vertegenwoordigt: de pre-raphaelieten. Samen met enkele tijdgenoten vond J.W. Waterhouse (1849-1917) dat de Italiaanse schilder erg werd overgewaardeerd. De schilderijen (met name zijn portretten) van Rafaël Santi werden door andere kunstenaars in die tijd juist als de perfectionering van de schilderkunst gezien. Waterhouse en de andere leden van zijn kunstenaarsgroep wilden terug naar de tijd voor Rafaël, daarom noemden zij zich de 'pre-Rafaëlieten'.

Vrouwelijk schoon

Slechts op enkele doeken op de expositie is een man te zien. De vrouwen komen uit de klassieke verhalen, zoals Circe, die Odysseus de beker aanbiedt; de vrouwe van Shallot en Psyche die naar de tuin van Cupido kijkt. Alle vrouwen die Waterhouse schildert, lijken in zekere zin op elkaar. De Engelse jonge vrouwen - meisjes haast nog - hebben een indringende blik en een sterke uitstraling. Feministisch zijn ze. Feministisch, intrigerend en mooi.

Thuis in de klassieken

Niet alleen de vrouwen, maar ook de rest van het werk van Waterhouse is rijk aan detail. Bezoekers die thuis zijn in de kunstgeschiedenis, zien de symboliek overal, zoals papavers die de dood van het hoofdfiguur voorspellen en het gebruik van bepaalde onheilspellende kleuren. Wie, zoals ik, niet helemaal thuis is in de klassieke literatuur of in de kunst, hoeft zich niet dom te voelen: alle bezoekers krijgen een mooi boekje mee, waarin de verhalen achter elk schilderij worden verteld. Bijzonder handig.

Uniek

Met de expositie 'Betoverd door Vrouwen' heeft het Groninger Museum iets unieks gedaan: nooit eerder is er een overzichtstentoonstelling van het werk van J.W. Waterhouse te zien geweest. Grote klasse. De conservatoren moeten bezoeken hebben gebracht naar talloze verzamelaars en musea, want de schilderijen komen werkelijk overal vandaan. In Groningen hangen de prachtige doeken zij aan zij. Uniek.

Documentaire

Op zondag 4 januari zond de AVRO een documentaire uit over J.W. Waterhouse. De documentaire wordt in het museum getoond, maar is ook op internet terug te zien.

Gratis naar 'Betoverd door vrouwen'? Geef dan voor 11 januari een beoordeling op een uitstapje. Onder alle inzendingen, verloot DagjeWeg.NL vijf keer twee kaarten. Na 11 januari 2009 zijn er weer andere prijzen te winnen.

2 reacties:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-01-09 09:31:34 - 3241