Mauritshuis verwerft zeldzaam doek

'Zeegezicht met schepen' vanaf eind februari te zien

Mauritshuis Nieuws door

archief oud artikel 8 januari 2008 Den Haag, Zuid-Holland Het Mauritshuis in Den Haag heeft het zeventiende eeuws schilderij 'Zeegezicht met schepen' verworven. "Dit schilderij is het allermooiste zeegezicht van Jan van de Cappelle dat nog in particuliere handen was."

Het historische doek meet 88,5 bij 113,5 centimeter. Het Mauritshuis noemt de aanwinst een 'grote verrijking voor het Nederlands openbaar kunstbezit'. Het schilderij van Jan van de Cappelle is betrekkelijk zeldzaam volgens het museum. "Een monumentaal zeegezicht van deze kwaliteit en zo mooi bewaard, ontbrak tot nu toe in Nederland", zegt het Haagse museum. De komst van het kunstwerk werd mogelijk gemaakt door een aantal sponsors en het legaat van een particulier.

Detail

Op het schilderij, geschilderd door de Amsterdamse schilder Jan van de Cappelle (1626 – 1679), staan grote en kleine houten schepen onder een zilvergrijze bewolkte hemel. Het schilderij komt tot leven in allerlei details; zo roken zeelieden hun pijpje of zijn ze met vracht in de weer. "In deze details heeft Van de Cappelle zich uitgeleefd in een zorgvuldige keuze van kleuren: naast enkele rode en witte accenten heeft hij oneindig veel gradaties van bruin en oker toegepast." 'Zeegezicht met schepen' geldt als één van de meesterwerken van Van de Cappelle, aldus het museum.

Doek

Het doek is vanaf 22 februari drie maanden lang voor het publiek te zien in het Mauritshuis.

Emilie Gordenker ook gepresenteerd als nieuwe aanwinst

Nog een nieuwe aanwinst, meldt het museum trots. Sinds maandag heeft het Mauritshuis een nieuwe directeur. Emilie Gordenker neemt vanaf deze week het roer over van Frits Duparc. Hij was ruim zestien jaar directeur van het Mauritshuis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 januari 2008 - 1169