1

Lekker ontspannen met opera

Bij Opera per Tutti is opera iets van iedereen

Recensie door
Het recept van Opera per Tutti is eenvoudig. Vier solisten zingen wekelijks onder pianobegeleiding stukken uit allerlei opera’s in de Vondelkerk in Amsterdam. Niet met een stijf, doodernstig gezicht, maar vrolijk en speels. Artistiek leidster Mylou Mazali, die zelf als mezzosopraan meezingt, vertelt op grappige manier de verhalen van de verschillende fragmenten, waarna de solisten zowel door te acteren als door te zingen de stukken opvoeren.

archief oud artikel 13 maart 2009 Amsterdam Bij opera zak je doorgaans niet lekker onderuit. Daar is het veel te ingewikkeld voor. Behalve in de Vondelkerk in Amsterdam. Tijdens het heerlijk laagdrempelige Opera per Tutti kan iedereen daar zonder veel nadenken wekelijks genieten van opera. Prima voor beginners, net zo leuk voor gevorderden.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Niet chique, geen regels

Hoog niveau

Dat de drempel laag is, wil niet zeggen dat het niveau dat ook is, bleek gisteren tijdens de derde aflevering van Opera per Tutti. De vier stemmen die het aantrekkelijke interieur van de Vondelkerk vulden, hoeven zich niet te schamen. En Sopraan Tara Pigal al helemaal niet. Glansrijk zong ze een halsbrekende aria van Giuseppe Verdi, wat het publiek steeds verder naar dat puntje van de stoel deed schuiven. Hetzelfde gold voor Mazali, die vrijwel alle concerten zelf meezingt. Een wantrouwende echtgenote, een vrolijke prinses en de wereldberoemde Carmen: er rolden allemaal personages over haar lippen, en allemaal waren ze even overtuigend.

Opera voor iedereen

Door het hoge niveau van de zang kan ook de wat meer doorgewinterde liefhebber van opera of klassieke muziek aan zijn trekken komen. Dat is ook waar de naam Opera per Tutti voor staat: opera voor iedereen. Het is een ideale (en ook nog eens goedkopere) manier om kennis te maken met opera, maar ook een prima gelegenheid voor de liefhebber om lekker ontspannen te genieten van zijn favoriete muziek. Dat het aanslaat, bewijst het gastenboek in de kerk. Iemand schrijft ‘in de zevende hemel van operagenot' te zijn gekomen. Een ander heeft met volle teugen zitten genieten, terwijl weer een ander emotioneel schrijft dat hij ‘al dit moois niet meer aankan'. De woorden spreken voor zich.

Opera per Tutti is (met uitzondering van 30 april) tot 11 juni iedere donderdagavond in de Vondelkerk in Amsterdam te zien. De voorstellingen beginnen om 20.15 uur, om 19.30 uur gaat de kassa open. Meer informatie: www.operapertutti.nl.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 maart 2009 - 392

Dit past bij 'Lekker ontspannen met opera'