Bruidsservies met een verhaal

'Scherven en Geluk' in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden

Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden Reportage door

archief oud artikel 18 mei 2009 Leeuwarden, Friesland Veilig opgeborgen in de porseleinkast en liefdevol gekoesterd of elke dag met plezier gebruikt. Het huwelijksservies. Traditioneel werd bij een huwelijk een servies cadeau gedaan en nog steeds kopen samenwonende of pasgetrouwde stellen vaak samen een nieuw servies. Aan deze kopjes, borden en schotels kleven waardevolle en emotionele herinneringen. Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden toont een schat aan serviezen en hun geschiedenis in de tentoonstelling 'Scherven & Geluk'.

Na een oproep vorig jaar kreeg het Keramiekmuseum honderden reacties waarin mensen over hun servies vertelden.  Uit al die mooie serviezen en herinneringen werden er 225 uitgekozen om deel te nemen aan Scherven en Geluk. Zes dagen lang kwamen de serviezen binnen, en nu staan ze te pronken in de eerste zaal van de tentoonstelling. Overweldigend is het effect van al dat glimmende, meest uiteenlopende keramiek verdeeld over verschillende tijdsperioden. De oudste serviezen stammen uit 1880 en bij elk afzonderlijk servies staat een trouwfoto van de eigenaren. Van enkele serviezen krijgen de bezoekers het verhaal erachter te horen door middel van een audiotour. De ‘a.u.b niet aanraken’- bordjes zijn niet overbodig. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan de kunstig gemaakte bordjes en kopjes eventjes aan te raken. “En dit is pas het begin”, verzuchtten twee bezoeksters duidelijk onder de indruk van al dat moois. Anne Nippel van de Princessehof merkt dat mensen de verhalen achter de serviezen het mooist vinden. "Mensen realiseren zich vaak niet dat keramiek heel dicht bij hen staat, ze worden er altijd door omringd. Maar als ze de verhalen erbij horen dan gaat het voor ze leven. En dat is wat we willen bereiken."

Koninklijk genieten

De tentoonstelling voert de bezoeker verder naar de eetkamer van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje Nassau. Het museum is gevestigd in het voormalige stadspaleis en deze kamer is in ere hersteld. De tafel is gedekt met Doorniks porselein uit 1780 en klaar om haar koninklijke gasten te ontvangen. Nog meer servies van koninklijke afkomst is te vinden in de zaal 'Koninklijke Tafel'. Daar staat achter glas een lange tafel vol met heel speciaal servies uit de koninklijke collectie. Er staat porselein van Anna Paulowna met een vergulde rand dat bestond uit 288 borden. Ook het huwelijksservies van Koningin Beatrix en Prins Claus uit 1966 staat uitgestald op de tafel. Deze en het servies van Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Prinses Margriet is te zien in het museum. Een uniek kijkje in de vorstelijke porseleinkast om even bij weg te dromen.

Klassiekers door de jaren heen

Servies voor het 'gewone' volk is te vinden in de zaal 'Klassiekers en Bestsellers'. Voor de bezoeker is deze zaal een feest van herkenning. Van Wedgwood tot Boerenbont, alle bekende serviezen zijn hier te vinden. Wat was mode toen en nu? Strak en stapelbaar in de jaren '60 en '70 en felgekleurd folkloristisch nu. Kunt u uw familieservies ook ontdekken? Mensen vertellen over hun servies in een documentaire 'Als servies kon praten' speciaal gemaakt voor de tentoonstelling door Michiel van Erp. In de zaal vol klassiekers kunnen bezoekers lekker voor de documentaire gaan zitten en een wereld gaat voor hun open. Kasten vol servies, geërfd van oma of op Marktplaats voor een prikje op de kop getikt. Ieder servies heeft een ander verhaal. Michiel van Erp geeft mensen de kans hun herinneringen te delen. Herinneringen waarvan de bezoekers in het museum kunnen genieten. Hoe belangrijk een servies is wordt in deze zaal wel duidelijk. Zoals een trotse bezitster in de film zegt: "Mijn servies is gezellig, feestelijk en fijn om bij te zijn."

Oudhollands sparen naast internationaal allure

In de laatste zaal 'Aan tafel met...' staan de serviezen die gespaard werden bij bijvoorbeeld Van Nelle Koffie en Thee. Schattige kinderserviesjes gespaard bij Droste maken onderdeel uit van deze collectie. Daarnaast hebben ook bekende Nederlanders een bijdrage geleverd aan Scherven en Geluk. Onder andere Sonja Barend, Imca Marina en Alexander Pechtold hebben een bordje van privébezit uitgeleend. Het is grappig om te zien hoe uiteenlopend ook deze serviezen zijn. Het wit-blauwe Chinese bordje van Pechtold naast het handbeschilderde keramiek van Marion Bloem vormen een verrassend contrast. Meer van dit contrast is te zien bij de interculturele invloeden. Fijn Japans servies is te vinden naast prachtig en groot Marokkaans aardewerk. De zaal is ruim en overzichtelijk opgesteld en doet op die manier recht aan alle kunstwerken, hoe uiteenlopend die ook zijn.

Magazine en website

Bij de tentoonstelling Scherven en Geluk hoort een prachtig magazine en interactieve website. Voor geïnteresseerden is het zeker waard een daar een kijkje te nemen. En voor wie benieuwd is hoe deze prachtige tentoonstelling tot stand kwam: een korte film vertelt over de mensen die uit het hele land vandaan kwamen. Kom hun schat bekijken en ontdek de verhalen achter het servies in het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Foto 1. Servies binnengebracht door particulieren tentoongesteld in het Keramiekmuseum Princessehof. Foto: Keramiekmuseum Princessehof.
Foto 2. Koninklijk servies aangeboden door de Nederlanders in Engeland als huwelijksgeschenk aan Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Naar ontwerp van Laurens Alma Tadema. Foto: Keramiekmuseum Princessehof.
Foto 3. Felgekleurd folkloristisch servies is nu populair. Foto: Keramiekmuseum Princessehof

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 18 mei 2009 - 2056