Zandsculpturenfestijn Garderen

Zandsculpturen zijn een dagtochtje zeker waard

Zandsculpturen Festijn 2013   Recensie door

28 mei 2009 Garderen, Gelderland Het Zandsculpturenfestijn 2013 is van 20 april t/m 26 oktober te bezoeken in Garderen en heeft Ik hou van Holland als thema, dus dat betekent typisch Hollandse voorstellingen. Meer informatie over 't Veluws Zandsculpturenfestijn. 'De trekpleister van 2009', staat in de advertentie. Dat eerste lijkt iets overdreven voor tien zandsculpturen, maar na een bezoekje aan het zandsculpturenfestijn in het Veluwse Garderen is de conclusie dat het zeker een dagtochtje waard is. En een eyecatcher is het zeker.

Leuk publiek

'Het festijn trekt leuk publiek', is de kop van de in zand uitgehouwen Barneveldse krant. Er is niet teveel publiek, zodat het makkelijk rond te lopen is. Bezoekers genieten één voor één en het is leuk publiek.

Internationale allure

Het thema van het festijn is 'Gelderse kastelen'. De 'carvers', kunstenaars uit zes landen en van internationale allure, hebben in duo's gewerkt met de opdracht niet alleen het kasteel in zand (op schaal uiteraard) na te bouwen, maar ook de geschiedenis erin te verwerken.

Het is aan te raden tweemaal een rondje te maken omdat er zoveel details verwerkt zijn die je de eerste keer ontgaan. De kunstenaars hebben zeven ton zand gebruikt en drie weken de tijd gekregen zich in de kastelen en hun geschiedenis te verdiepen en hun werk te maken. Bij elk zandwerk is een bordje geplaatst met tekst. Het is zeker aan te raden dat te lezen om het goed te begrijpen. Eén carver is nog aan het werk. Niet omdat hij niet klaar is, maar om de vele belangstellenden te laten zien hoe het in zijn werk gaat om een zandsculptuur te maken.

Vechten om het kasteel

"Vond je het een leuk dagje uit?", vraag ik mijn zoon van 14 jaar. "Mooi gemaakt. Ik weet eigenlijk niet welke ik het mooiste vond." Hij houdt het op de man en vrouw voor het huis te Eerbeek. Die man en vrouw zijn de laatste bewoners, de heer en mevrouw Weber, zoöloog en plantkundige. Zij maakten een reis naar Australië en Indonesië om planten en dieren te verzamelen. Dat beantwoordt de vraag waarom er een slak en een inktvis in het tafereel zijn verwerkt. De heldere en korte tekst legt ook uit waarom een man en een vrouw om een kasteel vechten.

Beeldentuin

De tien zandkastelen staan in de ommuurde binnentuin van de al veel langer bestaande Beeldentuin. De 'carver' neem een oudere dame in de maling en beweert dat hij de hele muur gemaakt heeft. Het tekent de prettige sfeer.

Voor de kinderen is er een mega-zandbak. Zij kunnen ook een ritje maken in een traptreintje dat boven het publiek rijdt, soms neemt een volwassene plaats in het treintje, om van boven de mooiste foto's te maken.

Het Zandsculpturenfestival is nog tot 24 oktober te bezoeken. Het festijn is, op zondag na, elke dag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Toegangsprijzen 7 euro voor volwassenen, er is korting voor 65+ en kinderen tot en met 12 jaar. Een deel van de opbrengst van het Zandsculpturenfestijn gaat naar het kinderhospice ‘De Glind’, dat gespecialiseerde hulp biedt aan ernstig zieke kinderen. Op de website staat overzichtelijk alle nodige informatie, en leuke weetjes.

Laatst gewijzigd: 2013-04-19 14:05:28 · Gepubliceerd: 2009-04-27 10:07:16 - 7058