1

Diesel III eindelijk terug in Utrecht

De Diesel III is - Nederlands eerste dieseltrein - helemaal gerenoveerd

Bezoek het Spoorwegmuseum Nieuws door

archief oud artikel 27 april 2009 Utrecht, Utrecht Treinliefhebbers hadden gisteren een geweldige dag: de Diesel III kwam glimmend en wel terug naar het Spoorwegmuseum. De diesellocomotief uit 1934 was twee jaar lang in Tilburg voor renovatie.

"De Diesel III is één van onze topstukken", zegt Evertjan de Rooij van het Spoorwegmuseum. In 1934 was de Diesel III een heel opzienbarende trein. "Het was niet alleen de eerste Diesellocomotief van Nederland, maar het was ook nog eens een heel mooi en aerodynamisch vormgegeven trein. Een revolutie. Ook het interieur was erg bijzonder voor die tijd; het leek wel een filmset."

Weer en wind

Een grote beurt was hard nodig, zegt De Rooij. "De trein stond vroeger in het oude museum buiten. Daardoor heeft hij best wel te lijden gehad. In Tilburg is de trein onder meer helemaal opnieuw in de originele kleuren geschilderd: zilver met een rode bies."

Liefhebbers

Treinliefhebbers en treinspotters hadden gisteren een topdag: de vooroorlogse dieseltrein reed - met behulp van een modernere dieseltrein - van Tilburg naar Utrecht. Eenmaal in het museum konden alle bezoekers getuige zijn van het rangeren. "Dat is vrij bijzonder, wat dat doen we normaal gesproken niet tijdens openingstijden."

Jaren '30

Om te vieren dat de Diesel III weer terug is, staat het hele Spoorwegmuseum komende zomer in het teken van de jaren dertig.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 april 2009 - 1520