Sigaretten nemen Lily Allen op sleeptouw

Concert Lily Allen - 7 mei 2009 in de Melkweg

Recensie door

archief oud artikel 8 mei 2009 Amsterdam, Noord-Holland Haar stem heeft het moeilijk vanavond. Gelukkig is er een astmapompje. En een sigaret. Hypocriet? Niet als je Lily Allen heet.

Het nummer 'Fuck You' staat momenteel hoog in de Nederlandse hitlijsten. Eigenlijk best opvallend. De single is namelijk niet op fysieke wijze uitgebracht. Er is zelfs niet eens een videoclip verschenen. Lily Allen is groot in Nederland. Haar singles bereiken met gemak de top tien. Haar concerten lopen storm.

In een uitverkochte Melkweg is de grootsheid van Lily Allen af en toe verdwenen. Een half uur te laat valt het witte doek naar beneden tijdens 'Everyone's At It'. Vreemd genoeg klinkt Allens stem beknepen en ielig. Haar hand reikt af en toe naar haar borstkas. Vooral 'I Could Say' klinkt hoger en irritanter dan op Allens tweede studioalbum 'It's Not Me, It's You'.

Ze excuseert het publiek als ze haar astmapompje tevoorschijn haalt. "Dit is zâ niet rock & roll", schreeuwt ze uit. Het publiek lacht. Het is ook de enige keer dat Lily Allen inspeelt op het publiek. Voor de rest zingt ze haar nummers en na ruim een uur is ze verdwenen. Tijdens het akoestische 'He Wasn't There' steekt ze een sigaret op. En vervolgens nog een. En nog een. "Dit lijkt hypocriet, maar hierdoor verdwijnt de pijn", legt ze uit.

Terug naar de start

Gelukkig zijn er ook hoogtepunten te vinden. 'Back To The Start' - op muziekfora geprezen door fans - wordt uitbundig meegezongen. De eerste rijen springen aandachtig, op zoek naar die ene seconde oogcontact met hun idool. Ook 'Fuck You' zorgt voor een flinke opleving. De middelvingers torenen boven de menigte uit. Gouwe ouwe 'Smile' blijft aanstekelijk en een publiekslieveling. Daar komt Allen niet zo snel van af.

Allen weet het publiek te pakken. Wel is ze veranderd. Haar eerste optreden in Paradiso was spontaner, enthousiasmerender en leuker. Lily Allen beseft nu dat ze een ster is. En dat is te merken. Zo ziet ze er perfect uit, is de organisatie strak geregeld en draagt ze glitterende hotpants in plaats van een joggingbroek. Toch overtuigt Allen de duizenden fans niet. Misschien lag het aan haar stem. Misschien lag het aan haar tracklist (Waar is 'Alfie'? Waarom een suffe versie van 'Oh My God'?). Misschien lag het aan het publiek. Want het publiek weet: Lily Allen is niet meer vers, ze is voor altijd packed in plastic.

Laatst gewijzigd: 2012-07-23 14:14:28 · Gepubliceerd: 2009-05-08 12:09:12 - 1177

Dit past bij 'Sigaretten nemen Lily Allen op sleeptouw'

4 reacties: