Typisch Nederlandse Boekenweek

Zeventigste boekenweek in het teken van de Nederlandse geschiedenis

Op deze site is alles te vinden over de boekenweek en vindt u meer informatie over de organisator van de Boekenweek, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Redactioneel door

archief oud artikel 4 maart 2005 De zeventigste boekenweek staat voor de deur. Van 9 tot 19 maart staat de boekenweek in het teken van Nederlandse geschiedenis. Op 13 maart is de schrijver van het boekenweekgeschenk Jan Wolkers, middelpunt in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Jan Wolkers en heet ‘Zomerhitte'. ‘Zomerhitte' wordt cadeau gedaan tijdens de Boekenweek bij aankoop van ten minste € 11,50 aan Nederlandstalige boeken, zolang de voorraad strekt.

Boekenweekmagazine

Het boekenweekmagazine ‘Spiegel van de lage landen' schenkt aandacht aan honderden boeken over geschiedenis. Algemene geschiedenisboeken, maar ook titels die bij De Dagen van de Boekenweek ondergebracht kunnen worden. Daarnaast laten onder anderen Adriaan van Dis, Koos Postema, Maarten van Rossem en Herman Pleij weten welk boek hun mooiste geschiedenisboek is. Het magazine is nu verkrijgbaar bij de boekhandels.

Tekenaar en ontwerper Joost Swarte tekent de Boekenweektest 2005, het exclusieve cadeautje van de openbare bibliotheken. De Boekenweektest 2005 is nieuw van opzet: in plaats van korte citaten uit boeken, bestaat de boekenweekstest nu langere leesfragmenten. Het bestaat ditmaal uit elf tekeningen bij fragmenten uit elf boeken met verschillende historische invalshoeken.De openbare bibliotheken bepalen zelf aan wie ze de Boekenweektest geven tijdens de Boekenweek: aan nieuwe leden bijvoorbeeld, of juist aan veelbezoekende leden. Elke dag van de Boekenweek vinden op historische locaties in Nederland activiteiten plaats. Deze activiteiten variëren van lezingen en rondleidingen tot een meezingavond ‘De nacht van het vaderlandse Vers'. De volgende activiteiten zijn voor het publiek (gratis) toegankelijk: De Dag van de Biografieën, de Dag van Kunst en Architectuur, de Dag van De Oranjes, de Dag van Handel en Arbeid, de Dag van De Gouden Eeuw en de Dag van de Vaderlandse verzen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-03-04 16:40:27 - 912