1

Grevelingenmeer krijgt getijdenwerking

Grootste zoutwatermeer van West-Europa krijgt meer adem

  Nieuws door

12 juni 2009 Ede, Gelderland Het zoute Grevelingenmeer wordt nog zouter. Een groot gat in de Brouwersdam zorgt voor een nieuw getij in de vroegere zeearm. Het water krijgt dan weer zuurstof, de kwaliteit van het zoutwatermeer verbetert dan.

Brouwersdam

De Brouwersdam sloot de toenmalige zeearm helemaal af. De gevolgen waren zo erg dat er al een kleine doorlaat voor zout water was gemaakt, waardoor het Grevelingenmeer in een zoutwatermeer veranderde. Deze kleine opening helpt nu niet genoeg; een opening van tweehonderd meter lang moet nu definitief de oplossing brengen.

Kyoto-doelstelling

Het plan is interessant, daar het ook bijdraagt aan het halen van de Kyoto-doelstelling. Nederland heeft beloofd de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. De nieuw te maken opening geeft ruimte aan een getijdencentrale – het dalen en stijgen van het water zorgt dan voor schone energie.

Natuurgebied

In de Grevelingen ligt ook een waardevol natuurgebied. De oppervlakte daarvan kan met deze plannen toenemen tot 1600 ha, dat is zo'n 16 vierkante kilometer.

Voordat het allemaal zover is, is het jaar 2012 al ruimschoots gepasseerd. De staatssecretaris van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat laat nog van alles uitzoeken. Ook is nog niet duidelijk wie de aanpassingen gaat betalen.


Grotere kaart weergeven

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-06-12 19:48:07 - 446

Dit past bij 'Grevelingenmeer krijgt getijdenwerking'