Groeten uit Eindhoven

Museum Kempenland |  deel via WhatsApp | Reportage door

Een prikkelende ontdekkingstocht door Museum Kempenland

31 juli 2009 Eindhoven, Noord-Holland Wat verbergt de prachtige kerk naast het stadion van PSV? Heel veel moois! Klokken, schilderijen, juwelen, speerpunten, allemaal gemaakt of gevonden in Eindhoven en omgeving.

Het museum is ruim opgezet en bevindt zich in een kerk. Aan de buitenkant kunnen bezoekers zich vergapen aan de prachtige torens en beelden. In het middenschip, de kansel en de doopkapel komt Eindhoven en omgeving tot leven. In de doopkapel van de kerk hangt een rooms sfeertje. Beeldhouwwerken van heiligen staan naast elkaar opgesteld en worden heel zwak verlicht. Een bijzonder contrast vormen de vitrines met Philips producten, want ook dat is een stukje Eindhovense geschiedenis. In één vitrine staan oude apparaten van Philips (een scheerapparaat met twee koppen, de eerste broodrooster, een oude Philips LP), in een andere vitrine staan juist de nieuwe apparaten (zoals een hypermoderne wekkerradio). In de volgende vitrine liggen voorwerpen uit de Middeleeuwen die zijn opgegraven. De collectie in Museum Kempenland is breed, maar kent één overkoepeld thema: Eindhoven en de nabije omgeving.

Bijzonder schilderwerk

Ook de prachtige schilderijen aan de muur komen van Eindhovense schilders. 'De dag na de gouden bruiloft' van Arend Hijner uit 1909 laat een vermoeid echtpaar zien dat aan de keukentafel bijkomt van het grote feest. Een impressionistische weergave van een Brabants boerentafereel. Zeer speciaal is 'Plekhoek langs de Dommel' van Peter van den Braken. Eind jaren '30 van de vorige eeuw schilderde hij het huis en de nabije omgeving. De verfklodders spatteren van het beeld af. Soms steken ze bijna een centimeter uit. Toch lukt het al deze klodders om op afstand een fotorealistische weergave te presenteren. Aardig is een schilderij van Anton Kerssemakers over de Eindhoven's Looiersbeurs uit 1887. Het is in principe gewoon een poster met een aankondiging van de beurs, maar dan als schilderij. Heel bijzonder.

Tijdelijke exposities

Er loopt een aantal tijdelijke exposities in Museum Kempenland, zoals 'Getekend met gevoel': een tentoonstelling over het werk van de vroeg overleden kunstenares Ellen Bergmans (1952-2000). Zij en haar medestudenten van de Akademie voor Industriele Vormgeving Eindhoven hangen in het museum met de mooiste schilderijen en tekeningen. Vooral het werk van Jan Wils valt op. De fluoriserende en bijna onrustwekkende kunstwerken springen er echt uit. Ook 'Uit Brabantse Bodem' is een expositie die tot eind augustus loopt. Archeologische vondsten vanaf het Neolithicum (8.800 tot 2.900 v. Christus) krijgen een plekje op de schappen, zoals vuurstenen, potten, pannen en speer- en pijlpunten. Vooral in de Middeleeuwen werd er veel moois in de Brabantse grond verborgen, zoals prachtige ruitershelmen en gouden hangers.

Meer dan alleen museum

Het cultuurhistorisch kunstmuseum is aan het vernieuwen. Zakelijk directeur Carla van Vliet werkt ruim een jaar bij het museum en heeft een simpel doel: "de bezoekersaantallen verdubbelen." Waarom? "Veel mensen kennen het museum niet. Onbekend maakt onbemind. Dat willen wij graag veranderen. Door acties trekken wij mensen naar het museum toe. Vaak zijn ze verbaasd over hoe mooi en groot Museum Kempenland is."

Museum Kempenland is meer dan alleen een museum. Van Vliet: "Er worden lezingen, cursussen en concerten georganiseerd. Binnenkort worden we zelfs een officiele trouwlocatie van de gemeente Eindhoven. Dit is ook een leuke uitdaging, want zo komen nog meer mensen een kijkje nemen. Ook mensen die normaal nooit in ons of in een museum komen."

De toekomst

Naast toeristen en Eindhovenaars komen er veel kinderen naar het museum. "Kinderen willen graag iets doen. Dat kan hier! Daarom werken we met touchscreen, film, dvd: hele interactieve onderdelen. Het museum past nu volledig in 2009. Dat heeft ons team allemaal verwezenlijkt."

Er zijn toekomstplannen: huren van een naastgelegen pastorie, een nieuw museumcafé, het opfleuren van de entree en meer richten op langere tentoonstellingen. Museum Kempenland is een toekomstgericht museum, zonder de huidige tijd uit het oog te verliezen. Een heerlijk dagje weg in Eindhoven is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan Museum Kempenland. Een prachtig dagje uit voor jong en oud!

Print deze pagina uit en u krijgt vijf gratis kunstkaarten na uw bezoek aan Museum Kempenland. Laat de uitgeprinte pagina na uw bezoek aan het Eindhovense museum aan de balie zien. U mag dan vijf kaarten uitzoeken en kosteloos meenemen naar huis. Leuk om te versturen!

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:12:09 · Gepubliceerd: 2009-07-24 12:40:46 - 4263