Clipper Stad Amsterdam vaart Darwin achterna

Nieuws door

Ontdekkingsreis van evolutionist opnieuw gemaakt

12 augustus 2009 Amsterdam, Noord-Holland De Clipper Stad Amsterdam vaart vanaf 1 september in het kielzog van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie. Tien maanden lang bevaart het zeilende passagiersschip de wereldzeeën op zoek naar de vraag of de mensheid de aarde vernietigt. De VPRO zendt de route van de 'nieuwe' HMS Beagle uit in twee series.

De eerste reisserie voert van Engeland naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. In 2010 vaart de zeilclipper naar de Galapagos eilanden, Australië en Zuid-Afrika. Om perfect verslag te doen van de ontdekkingsreis tovert de regie het schip om in tot een varende studio. Vaste gasten aan boord zijn onder andere biologe Sarah Darwin, de kleindochter van Charles Darwin en de Nederlandse journalist Lex Runderkamp. Tijdens de reis schuiven er geregeld wetenschappers, tekenaars en andere gasten aan.

Hun onderzoeken en belevenissen zijn 24 uur per dag op internet te volgen. Nederland 2 verzorgt de vaste uitzendingen. Op 13 september is de eerste uitzending.

Charles Darwin maakte in 1831 een jarenlange reis met het schip de HMS Beagle. Deze tocht is omschreven als één van de belangrijkste reizen ooit gemaakt. Darwin deed zoveel kennis op, dat hij aan de leidende visie op het ontstaan van de wereld begon te twijfelen. In zijn boek 'On the Origin of Species' verwoordde hij dat er voortdurend evolutie plaatsvindt.
De zeereis is een initiatief van de VPRO, de Belgische omroep Canvas en Teleac.
Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-08-12 10:02:26 - 809