De Gelaarsde Kat zingt opera

Opera Magazine - de place to be voor opera! |  
Recensie door

Opera van beroemde sprookje voor het eerst in Nederland te zien

23 oktober 2009 Den Haag, Zuid-Holland DEN HAAG - De Gelaarsde Kat is bekend als sprookje, maar niet als opera. Zeker niet in Nederland. Opera Trionfo brengt het werk voor het eerst hier in productie, en met succes. De solisten zingen uitstekend en acteren nog beter en het ziet er allemaal prachtig uit. Echt iets voor de hele familie.

Verrassende muziek

De Spaanse componist Xavier Montsalvatge maakte in 1948 een korte opera (iets meer dan een uur) van het sprookje van de gelaarsde kat, El Gato con Botas genaamd. Opera Trionfo toert tot en met december door het land met een productie van het werk. Op 20 oktober was de première in Den Haag. Het gezelschap voert zijn muziek met slechts twaalf muzikanten uit, maar dat doet niets af aan de kwaliteit. Er klinken verrassende melodieën, grappige muzikale effecten en heel veel verschillende sferen.

El Gato con Botas is tot en met 30 december nog tien keer te zien in verschillende theaters en schouwburgen in Nederland. Zie ook de Place de l’Opera kalender.

Kinderplezier

Regisseur Susanne Knapp heeft een bont geheel van de voorstelling gemaakt. Echt sprookjesachtig. De kostuums zijn uitbundig, het acteren lekker overdreven en de special effects goed gevonden. Ondanks dat de voorstelling in het Spaans wordt gezongen en er geen boventiteling is, is het allemaal prima te volgen. Dat zie je niet vaak: een opera die kinderen zonder problemen en met veel plezier kunnen volgen.

Kattenmaniertjes

De vijf solisten zijn stuk voor stuk jong en talentvol. Er wordt prima gezongen en nog beter geacteerd. De personages worden overdreven maar juist daardoor sprekend neergezet. Opvaller is Laila Sbaiti als de kat. Ze weet knap allerlei 'kattenmaniertjes' na te doen, wat haar heel geloofwaardig maakt in haar rol. Bovendien zingt ze bekwaam, met rijke klanken in de hoogte. Erik Slik is een grappige molenaarszoon, die zijn onhandigheid goed uitbuit. Hij heeft bovendien een bijzonder mooie tenor: eentje met volle klank en veel bravoure. Al met al een geslaagde productie. Onbekend stuk, mooi uitgevoerd, heel toegankelijk: zeker aan te bevelen.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Lees hier een uitgebreide recensie van De Gelaarsde Kat of bezoek de homepage van Place de l'Opera voor andere artikelen uit de operawereld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-10-22 21:29:57 - 755