McDonald's 'gelukkig' weg uit IJsland

Nieuws door

archief oud artikel 28 oktober 2009 McDonald's stopt in IJsland. De drie vestigingen trekken zich terug door dalende inkomsten.

De dalende inkomsten hebben enkele oorzaken. Vrijwel al het eten, zoals franse frietjes en hamburgers, moet geïmporteerd worden uit Duitsland i.v.m. strenge regels van McDonald's. Door de val van de IJslandse kroon zijn de importkosten de afgelopen jaren explosief gestegen. Er wordt dus nog maar weinig winst gemaakt. Zo moet een Big Mac al 4,20 euro kosten om winstgevend te zijn. Daarnaast zijn de franchisekosten van McDonald's torenhoog.

Is het erg dat de McDonald's verdwijnt uit het IJslandse landschap? Eigenlijk niet. Op de vele IJslandse nieuwssites zijn columnisten niet zo rouwig om het feit dat de keten verdwijnt. "McDonald's staat symbool voor het verliezen van de roots en de echte dingen in het leven", vertelt de IJslandse Alda Sigmundsdâttir in the Guardian. "Een nieuw tijdperk breekt aan. Weg met het jagende kapitalisme, de hebzucht en de calorieën. Dag gouden M's, jullie worden niet gemist."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-10-28 08:57:33 - 467

Dit past bij 'McDonald's 'gelukkig' weg uit IJsland'

1 reactie