Afgebrand VOC-schip toch herbouwd

Libéma verkoopt wrak Prins Willim aan scheepswerf

Gerelateerd nieuws: Replica VOC-schip verloren Nieuws door

archief oud artikel 5 november 2009 Den Helder, Noord-Holland Scheepswerf Talsma uit Franeker gaat de VOC-replica Prins Willim herbouwen. De werf heeft het schip gekocht van Libéma. De Prins Willim brandde in juli dit jaar volledig af. De schade was zâ groot, dat eigenaar Libéma het schip niet meer wilde restaureren.

Sinds de brand is het schip niet meer dan een troosteloze hoop verbrand hout, met een hek eromheen. Ondanks het feit dat Libéma het schip rijp achtte voor het scheepskerkhof, ziet Jelle Talsma van de gelijknamige scheepswerf er wel kansen in. "Dit is een jongensdroom die uitkomt", vertelt de werfeigenaar in het Friesch Dagblad. "We zijn altijd op zoek naar werk, en met de Prins Willim zijn we nog wel een jaar of drie bezig."

Volgens Talsma is het kopen van de Prins Willim meer dan alleen geld uitgeven. Het is wel de bedoeling dat de werf er ook aan gaat verdienen. "Wij kunnen hier zoveel mooie dingen mee doen. Het is een prachtig schip dat dienst kan doen als expositieruimte, misschien aangevuld met horeca. Daarnaast is het natuurlijk prachtige reclame voor de werf." Scheepswerf Talsma denkt 3 jaar bezig te zijn met de herbouw van de Prins Willim. Daarna wordt het waarschijnlijk weer voor toeristische doeleinden gebruikt.

De échte Prins Willim verging in 1662. Scheepswerf Amels in Makkum bouwde de replica in 1984, in opdracht van Holland Town, dat bij het Japanse Nagasaki ligt. Tot 2003 lag het schip aan de Omurabaai van Holland Town, waarna het werd vervoerd naar Den Helder. Nu de Prins Willim is afgebrand, is Den Helder gelukkig niet totaal lam geslagen op toeristisch gebied. Bekijk de Den Helder themapagina op DagjeWeg.NL, voor toeristische informatie en uitjes in Den Helder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-11-05 12:39:08 - 336