1

Regisseur verziekt opera Strauss

Orgies, verkrachtingen, kannibalisme en meer smerigheid

Recensie door

archief oud artikel 14 november 2009 Amsterdam, Noord-Holland Een regisseur heeft veel macht, zo blijkt bij De Nederlandse Opera in Amsterdam. Peter Konwitschny heeft Salome, een opera van Richard Strauss, een volledig andere draai gegeven. Met desastreuze gevolgen.

Onthoofd

De Duitse regisseur Peter Konwitschny heeft na een pauze van een jaar of twee weer een nieuwe operaproductie gemaakt: Salome van Richard Strauss. Zijn werk ging op 10 november in première bij De Nederlandse Opera in Amsterdam.
Salome is de dochter van Herodias en stiefdochter van koning Herodes. Ze is ongelukkig met het decadente, wellustige leven van haar ouders. Daarom wordt ze gegrepen door Jochanaan (Johannes de Doper), een profeet die opgesloten zit in een kerker van het paleis.
Ze doet er alles aan om zijn liefde te winnen, maar Jochanaan weigert halstarrig. Salome danst voor Herodes waarna ze van de seksbeluste koning alles mag vragen wat ze wil. Ze vraagt het hoofd van Jochanaan. Als ze het krijgt, kust ze zijn lippen.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie Place de l'Opera.

Plat

Tot zover het oorspronkelijke verhaal. Want Konwitschny trekt zich daar vrijwel niets van aan. Met dank aan hem zien we orgies, groepsverkrachtingen, drugsgebruik, kannibalisme en meer smerigheid op het toneel verschijnen. Het eigenlijke verhaal is bijna niet meer te herkennen.
Het is allemaal erg plat en een functie heeft het amper. Sterker nog, het verhaal wordt er juist saai van, want je krijgt geen echte karakters te zien; alleen wat laag-bij-de-grondse typetjes.

Zang

Doordat er enorm veel gebeurt op het toneel, schuift de muziek helemaal naar de achtergrond. Jammer, want er wordt best mooi gezongen. Met name Marcel Reijans (de kapitein Narraboth) en Doris Soffel (Herodias) zingen fraai.

Salome is tot en met 5 december nog zeven keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie de website van De Nederlandse Opera.

Laatst gewijzigd: 2012-06-14 16:02:39 · Gepubliceerd: 14 november 2009 - 404

Dit past bij 'Regisseur verziekt opera Strauss'