Op pad met de benenwagen

Dagje uit in Dokkum | Recensie door

De leukste wandelroutes in de mooiste steden

25 november 2009 Het is de perfecte zondagmiddagbesteding: een rondje met de benenwagen door de prachtige Nederlandse omgeving. Maar toch altijd is de vraag weer: waar gaan we heen? Het antwoord komt uit het nieuwste boek van Ellie Brik: 52x wandelen & lunchen in de mooiste dorpen en steden.

In Nederland, België en Duitsland gaat Ellie op zoek naar verhalen, gebeurtenissen en fenomenen die het karakter van de 52 dorpen en steden grotendeels bepalen. Zo wandelt Ellie in Haarlem door de Haarlemmerhout, het stadspark dat al in de Gouden Eeuw populair was bij de rijken, in Antwerpen door de Diamantbuurt, en gaat ze naar Dokkum en Muiderberg, plaatsen waar Bonifatius en graaf Floris geschiedenis schreven.

Berend Botje

Dit boekje brengt je in steden waar je eerder misschien alleen van gehoord had. Zoals Zuid-Laren, bij velen bekend door het kinderliedje 'Berend Botje ging uit varen, met zijn scheepje in Zuid-Laren'. Maar er is meer te doen dan varen in Zuid-Laren. Minstens net zo beroemd als het liedje is de eeuwenoude paardenmarkt, Europa's grootste en oudste. In Zuid-Laren is nog een bronzen beeld te zien van twee handjeklappende veehandelaren en een paard. De wandeling vervolgt zich langs Havezathe Laarwoud, een indrukwekkend huis gebouwd door dezelfde bouwmeester die ook paleis Huis ten Bosch ontwierp. Trek gekregen van al deze indrukken? Bakker Feenstra verkoopt streeksouvenirs, zoals Zuidlaarder bollen, Drentse heidekoeken en turfjes (chocolaatjes). Om je vingers bij af te likken!

Belgiƫ en Duitsland

Het boekje stopt niet bij onze landsgrenzen. Ellie bezocht ook steden in Belgiƫ en Duitsland zoals Antwerpen, Leuven en Aken. Ook deed Ellie een rondje antiek in Brussel. Daar ontmoet ze de bekende Brusselaren Pieter Breughel en Manneken Pis. En ook voor wie houdt van heerlijk struinen op leuke vlooienmarkten is Brussel een heerlijk dagje uit.

Het boekje is een prima handleiding om een wandeling wat meer geschiedenis en sfeer mee te geven. Bij elke stadswandeling staan de adressen van onmisbare bezienswaardigheden vermeld. En met 52 leuke wandeldagen hoeft niemand meer op zondag op de bank te hangen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:59:54 · Gepubliceerd: 2009-11-25 14:56:29 - 1427