1

Urker museum ontdekt streepjescodes

Museum gebruikt QR-codes om bezoekers extra informatie te geven

Museum Het Oude Raadhuis Commentaar door

archief oud artikel 2 december 2009 Urk, Flevoland Nederlandse musea willen altijd met de tijd mee gaan, zo kunnen ze hun doelgroep 'bereiken'. Museum Het Oude Raadhuis in Urk schrijft vandaag in een persbericht dat ze als eerste in Nederland gebruik maakt van 'nieuwe media'. Welk ei van Columbus heeft het Urker museum? Antwoord: streepjescodes. Bij een nieuwste tentoonstelling plaatst het museum streepjescodes naast de tentoongestelde werken.

De tentoonstelling gaat over het leven en werk van dichteres Mariap van Urk en is vanaf nu te zien in Museum Het Oude Raadhuis. Bezoekers kunnen de camera van hun mobiele telefoon richten op de streepjescodes, zodat ze op de telefoon wat extra informatie te zien of te horen krijgen. "Baanbrekend", noemt het Urker museum dit. "In ons museum is te zien hoe musea gebruik maken van de nieuwste ontwikkeling op het gebied van Internet en ICT", schrijft het museum aan de pers. Zijn streepjescodes nieuw en baanbrekend dan? "Jazeker, deze streepjescodes wel", meent het museum. De gastcurator (een van de zonen van dichteres Mariap) heeft speciale 'QR-codes' gebruikt. QR-codes zijn vierkante plaatjes met zwarte en witte blokjes. Door een computer kan het patroon van deze blokjes worden omgezet in letters en woorden, zodat een plaatje allerlei informatie kan geven.

Misschien komt het Urker museum over vijftien jaar wel 'als eerste' op Twitter.

Miskleun

Heel mooi bedacht natuurlijk, maar bezoekers kunnen de extra informatie alleen zien als ze een mobiele telefoon bij zich hebben die een camera heeft én een programmaatje heeft die QR-codes kan lezen. Het museum hoopt hiermee een jonge en moderne doelgroep te 'bereiken', want jonge mensen komen natuurlijk massaal naar Urk, als ze met hun mobieltje streepjescodes kunnen lezen.

Modern

Museum Het Oude Raadhuis claimt in het persbericht als eerste in Nederland gebruik te maken van nieuwe media. Alle grote musea hebben al jarenlang audiotours en computerzuilen met informatie, in Urk is het museum ongetwijfeld de eerste die 'nieuwe media' gebruikt. De begrippen 'nieuw' en 'modern' hebben in Urk misschien sowieso een andere lading, want QR-codes bestaan al sinds 1994. Misschien komt het Urker museum over vijftien jaar wel 'als eerste' op Twitter.

Wie de tentoonstelling wil bekijken kan heel 2010 nog terecht in het museum. Een kaartje kost € 4,-. Vergeet uw mobiele telefoon niet!

Mariap van Urk

Mariap van Urk werd geboren op 9 augustus 1898. Ze trouwde in 1924 met Klaas van Urk en samen kregen zij zeven kinderen. Klaas was visser van beroep, maar zijn schip de UK 166, strandde voor de kust van Egmond. Dat bracht armoede met zich mee en hard werken.

's Avonds laat schreef Mariap over haar belevingen van haar gezin, van het Urker leven vol historie en tradities, maar ook over wat er om haar heen gebeurde in Nederland. Haar betrokkenheid met Urk is te lezen uit de gedichten over de drooglegging van de Zuiderzee, het werk aan de Noordoostpolder en haar leven als vissersvrouw. In 2010 leert u Mariap beter kennen en kunt u genieten van de vele gedichten van haar hand (bron: Museum Het Oude Raadhuis).

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 december 2009 - 888