1

Hollywood-hit in operahuis

Opera Puccini in première bij De Nederlandse Opera

Opera Magazine Recensie door

archief oud artikel 3 december 2009 Amsterdam, Noord-Holland Opera en Hollywood: je verwacht het niet, maar het gaat heel goed samen. Regisseur Nikolaus Lehnhoff heeft van de opera La fanciulla del West van Puccini een film gemaakt, maar dan live en op het toneel. Een aanrader.

Filmhit

La fanciulla del West gaat over een goede bandiet, een slechte sheriff en een pracht van een vrouw. De bandiet wordt bijna opgeknoopt, maar op het nippertje gered door de vrouw. Een prima verhaal voor een filmhit.
Dat dacht ook regisseur Nikolaus Lehnhoff, die voor De Nederlandse Opera een productie maakte van de opera van Puccini. Zijn regie is heel filmisch: het verhaal sleept je helemaal mee en de decors doen je versteld staan.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Lekker slecht

De zangers zijn uitstekend. Nederlands bekendste operazangers, Eva-Maria Westbroek, zingt de hoofdrol, Minnie. Ze doet dat met prachtig acteerwerk en een rijk klinkende stem.
Lucio Gallo is een ‘lekkere slechterik' als sheriff Jack Rance, een sheriff die ook een aardig potje blijkt te kunnen zingen. Zoran Todorovich is als Dick Johnson een geloofwaardige, macho bandiet. Hij zingt behoorlijk heftig.
Ook de kleinere rollen zijn prima bezet. En het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt onder leiding van Carlo Rizzi subliem: het klinkt voortdurend als filmmuziek bij alles wat er op het toneel gebeurt.
La fanciulla del West is een voorstelling die voor iedereen aan te raden is. Ook als je niets van opera weet. De regisseur heeft het zo goed verbeeld, dat iedereen het prima kan volgen. Met veel plezier.

La fanciulla del West is tot en met 28 december nog acht keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie de website van De Nederlandse Opera.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:33:10 · Gepubliceerd: 3 december 2009 - 348