Youtube betaalt voor bezoeker

Deal met Buma/Stemra: Youtube betaalt voor rechten plaatsen muziek

Stichting Toonder Auteursrecht wil in 2012 een Toonder Museum Nieuws door

archief oud artikel 22 december 2009 Youtube gaat auteursrechten aan Buma/Stemra betalen, zodat uploaders hun filmpjes met muziek kunnen blijven plaatsen. Dit lieten beide organisaties dinsdag weten. Het plaatsen en bekijken van filmpjes op Youtube blijft gratis.

De deal geldt voor een aantal jaren, maar de exacte hoeveelheid jaar is niet bekend gemaakt, evenals het bedrag dat er mee gemoeid is. De overeenkomst komt bij het publiek als een verrassing. Nog niet zo heel lang geleden wilde Buma/Stemra geld vragen voor video’s die op externe sites stonden. Na veel kritiek zag de organisatie hier van af.

"We zijn zeer verheugd met onze nieuwe overeenkomst met Buma/Stemra", aldus Patrick Walker, hoofd YouTube-Samenwerkingsverbanden in De Telegraaf. Buma-directeur Cees Vervoord noemt de overeenkomst "een belangrijke erkenning van het auteursrecht".

Buma/Stemra vertegenwoordigt Nederlandse liedjesschrijvers en componisten. De organisatie waakt voor het onrechtmatig gebruik van materiaal dat door haar leden is gemaakt. Nu deze deal is gesloten is er op Youtube geen sprake meer van 'onrechtmatig' gebruik. De overeenkomst geldt voor amateurvideo's waarin muziek wordt gebruikt, maar ook voor professionele video's.

Youtube loste klachten van auteursrechtenorganisaties op door bij filmpjes met muziek een vakje te laten verschijnen. In het vakje kan de bezoeker doorklikken naar iTunes waar deze de muziek kan kopen. Voor Buma/Stemra was deze oplossing niet genoeg.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2009-12-22 17:46:32 - 600