De ss Rotterdam: een uitgaansplek met historie

De ss Rotterdam |  deel via WhatsApp | Reportage door

Na vijftig jaar vindt het stoomschip haar rust

12 februari 2010 Rotterdam, Zuid-Holland In 1959 maakte de ss Rotterdam haar eerste vaartocht. Het schip zag vele blauwe zeeën en tropische bestemmingen. Haar geboorteplek Nederland verloor ze uit het oog. Nu, ruim vijftig jaar later, ligt het schip weer in Rotterdam. Voorgoed, want varen doet ze niet meer. Een luxe hotel, twee restaurants, een theater, en het grootste terras van Rotterdam, maken van het stoomschip een prachtige uitgaansplek met historie.

"De oorlog was voorbij en Nederland wilde laten zien dat het weer goed ging met ons land. Als teken van deze welvaart werd begonnen met de bouw van een schip", vertelt woordvoerder Fiona van Dijk. "Het schip voer in de eerste jaren als lijndienstschip voor de Holland-Amerika Lijn, later ingezet door deze maatschappij als cruiseschip." In 1961 en 1962 maakte de Rotterdam een cruise rondom de wereld. De reclame-slogan was 'around the world in eighty days'. De reis was geheel volgeboekt met vooral rijke Amerikanen. Die luxe van toen wil de Rotterdam nu weer laten zien.

Kunstwerken herweven

De authentieke inrichting is volledig gerenoveerd. "Een bezoekje aan het schip is een stapje terug in de tijd, maar met de moderne technologie van nu", vertelt Van Dijk. Het project is wel wat duurder uitgevallen dan oorspronkelijk werd gedacht. "Het is makkelijker om een nieuw schip te bouwen, dan een oud schip terug te brengen in haar originele staat." Alle kunstwerken van de Rotterdam hangen net als vijftig jaar geleden weer op hun plek. Maar dat was soms moeilijker dan gedacht. De kunstwerken die vroeger in de Club Room hingen bijvoorbeeld, zijn in Gibraltar gestolen. In samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg zijn deze schilderijen door de oorspronkelijke maakster, Gisèle van Waterschoot, opnieuw gerenoveerd. Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat!

Verschillende klassen

Na een paar minuten rondlopen op het schip, ontdek je hoe immens groot de Rotterdam is. Je loopt van de ene prachtige zaal naar de andere en sommige zalen gaan echt je verbeelding te boven. Alles is even luxe en over elk detail is nagedacht. Bijvoorbeeld een bank met verwisselbare rugleuning. Als je vroeger wilde genieten van het uitzicht draaide je de rugleuning naar binnen en wilde je een praatje maken met medepassagiers, draaide je hem weer naar buiten. Er is geen verschil tussen klassen te zien. In de tijd dat het schip nog voer, waren er wel twee klassen, de toeristische klasse en de eerste klasse. "Maar verschillende klassen kwamen toch niet op elkaars' 'terrein'. Het verschil zat hem in de service en de kwaliteit van het eten. Dus heeft elke zaal dezelfde luxe uitstraling", legt Van Dijk uit.

Vervelen is op de Rotterdam gewoonweg niet mogelijk. Genieten in het theater, lekker eten in het à la carte restaurant of een drankje doen in een van de bars: de Rotterdam is van alle gemakken voorzien. En wil je daar wat langer van genieten? Het stoomschip beschikt zelfs over een hotel met wel 256 kamers. Van luxe suites tot wat meer eenvoudige kamers. "Veel mensen denken dat een kamer op een schip wel klein moet zijn. Maar niet op de Rotterdam. Twee originele hutten zijn samengevoegd tot één hut, en zorgen voor veel ruimte en comfort", zegt Van Dijk.

Dagje weg

De ss Rotterdam leent zich ook uitstekend voor een leuk dagje weg. De bar en het dekterras zijn gratis te bezoeken. En alleen het prachtige uitzicht al op de Euromast en de Erasmusbrug maken het terras tot een onmisbare ontspanplek in de zomer. Ook zijn er audiotours die de bezoeker rondleiden over het schip. Zo ontdek je op eigen houtje de rijke historie van dit schip. Verspreid over de Rotterdam staan shiphosts die alles weten over de geschiedenis van het schip. Sommigen hebben vroeger zelfs gewerkt op het stoomschip. En wat dacht je van een kijkje in de machinekamer?

Het heeft lang geduurd en veel gekost, maar het resultaat mag er zeker zijn! De laatste puntjes worden nog op de 'i' gezet, maar 15 februari opent het schip dan eindelijk haar deuren voor publiek. Een dagje, een nachtje, een avondje: de Rotterdam verrast en vermaakt. Geniet van de rijke historie op dit immense schip!

Foto 1. De ss Rotterdam vaart haar geboorteland weer binnen!
Geniet in stijl van het Rotterdamse nachtleven.
Ook trouwen kan op de Rotterdam!
De Ocean Bar is vrij toegankelijk voor dagtoeristen.

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:55:20 · Gepubliceerd: 2009-12-30 16:54:14 - 9946