Dansen met een vrolijke weduwe

Roemeense opera maakt tournee met operette van Lehár

Opera Magazine Recensie door

archief oud artikel 14 januari 2010 Als zelfs een weduwe vrolijk is, dan moet de sfeer er wel goed inzitten. En de sfeer zát er goed in tijdens de eerste voorstelling van een tournee van de operette Die Lustige Witwe. Een vrolijk stukje werk van de Roemeense Nationale Opera Timisoara.

Miljoenen

Franz Lehárs operette Die Lustige Witwe (De Vrolijke Weduwe) gaat over Hanna Glawari, een weduwe die van haar man miljoenen heeft geërfd. De ambassadeur in Parijs, Mirko Zeta, wil koste wat kost voorkomen dat een of andere Fransman er met Hanna vandoor gaat tijdens haar verblijf in de Franse hoofdstad, want dan verliest zijn vaderland – Pontevedro – miljoenen.

Graaf Danilo krijgt daarom de opdracht met haar te trouwen. Hij kent Hanna echter van vroeger, toen hij met haar wilde trouwen, maar dat niet kon omdat zijn adellijke familie dat verbood. Dat verleden weerhoudt hem nu ervan toenadering tot Hanna te zoeken. Maar uiteindelijk zwichten beide voor elkaar.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Schwung

De muziek van Lehár is wel te vergelijken met die van Johann Strauss. Het zit vol dansen en meezingers. Het orkest van de Roemeense Nationale Opera weet die sfeer goed hoorbaar te maken.

Op het toneel is het even wachten op die schwung. Er wordt prima en grappig geacteerd door de solisten, maar met name in het begin gebeurt er gewoon te weinig op de bühne. Er is te weinig leven in de brouwerij.

Na de pauze zijn de Roemenen duidelijk warmgedraaid. Vooral het leuke ballet (met onder meer de cancan) zweept de boel aardig op. Alles heeft een heerlijk vrolijke uitstraling.

Bediende

Carmen Gurban zingt knap in de hoofdrol van Hanna: heel verleidend, heel klankrijk. De anderen vallen wat tegen qua zang. Een glansrolletje is er voor Octavian Vlaicu in de grappige spreekrol van bediende Njegus.

Die Lustige Witwe is tot en met 7 februari nog negentien keer te zien in diverse theaters in het land. Zie de website van Ruud de Graaf voor meer informatie.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:30:54 · Gepubliceerd: 14 januari 2010 - 199