1

Mozart bij de autodealer

De Nederlandse Opera herhaalt moderne Mozart-opera

Opera Magazine Recensie door

archief oud artikel 16 januari 2010 Amsterdam, Noord-Holland De Nederlandse Opera heeft de opera Le nozze di Figaro van Mozart in een modern jasje gehezen. In plaats van een paleis in de achttiende eeuw is de locatie de showroom van een luxe automerk. Origineel is het zeker, maar het kan niet altijd boeien.

Web

Le nozze di Figaro gaat over verschillende stelletjes. Graaf Almaviva en zijn vrouw de gravin hebben een slechte relatie omdat de graaf graag achter de vrouwtjes aanloopt. Figaro en Susanna willen graag trouwen, maar worden daarbij door de graaf lastiggevallen. Het oudere stel Marcellina en Bartoli wil Figaro te grazen nemen. Cherubino is een jochie dat verliefd is op de gravin.

Het komt erop neer dat er een heel web van onderlinge relaties en twisten is. Dat maakt de opera, als je je een beetje inleest, erg intrigerend. En lang: het duurt inclusief pauze bijna vier uur.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Showroom

Mozart liet het verhaal afspelen in de buurt van Sevilla, in de achttiende eeuw. Regisseurs van tegenwoordig houden zich daar echter niet zo vaak meer aan. Jossi Wieler en Sergio Morabito plaatsen het verhaal in een productie voor De Nederlandse Opera bijvoorbeeld in de showroom van een automerk (Almaviva genaamd, naar de graaf).

De productie van het duo ging in 2006 in première. In januari en februari van dit jaar herhaalt het Amsterdamse operahuis het stuk.

Intelligent

Wat ik mis in de productie, is interactie. De solisten staan soms erg ver uit elkaar, wat het acteerspel niet ten goede komt. Samen met het feit dat de muziek soms vaart mist, zorgt dat ervoor dat het geheel wat langdradig is.

Daartegenover staat dat er enkele leuke solisten te horen en zien zijn. Luca Pisaroni zingt erg intelligent zijn partij van Figaro, met ook heel veel uitstraling in zijn acteren. Marina Comparato zingt een echt jongensachtige Cherubino en er zijn mooie Nederlandse bijdragen van Marcel Reijans (Basilio), Charlotte Margiono (Marcellina) en Channa Malkin (Barbarina).

Wie wil weten wat moderne operaregie is, moet zeker een kijkje gaan nemen. Los van dat is niet meer dan een redelijke productie.

Le nozze di Figaro is tot en met 3 februari nog acht keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:31:21 · Gepubliceerd: 16 januari 2010 - 287