Ontdek nieuwe kunst in de galerie

Alle bijzondere galerieën op een rij

Galerie De Watervogel Redactioneel door

archief oud artikel 26 januari 2010 Kunst, kunst en nog eens kunst: galerieën staan er vol mee. Een bezoekje aan een galerie is net als een bezoekje aan een museum goed voor de benodigde culturele voeding. Maar in tegenstelling tot de meeste musea, zijn galerieën vaak gratis toegankelijk. En als je een kunstwerk echt heel mooi vindt, kun je het zo mee naar huis nemen, nadat je er voor hebt betaald natuurlijk. Vooral Rotterdam is bomvol met galerieën, maar DagjeWeg.NL zocht ook in de rest van Nederland kunstige plekjes voor u op.

Zuid-Holland

In de Ban van de Ring
Bij kunst denk je al gauw aan schilderijen of bijzondere beelden, maar sieraden zijn ook kunst. Bij In de Ban van de Ring is de materiaalkeuze reuze: goud, platina, zilver en edelstenen maar ook brons en staal. Daarnaast zijn er ook collecties sieraden van andere goudsmeden uit binnen- en buitenland te zien. Wilt u echt iets exclusiefs? Laat dan een sieraad op maat ontwerpen. Vanuit de winkel heeft u zicht op het atelier op de eerste etage, waar bezoekers zo kunnen binnenlopen. Bekijk daar een kunstenaar aan het werk.

Gelderland


Beschilder je eigen theepot

Kreactief in Harderwijk
Hoe combineer je kunst met leuke workshops? Kreactief in Harderwijk heeft het antwoord. In het schattige vissersstadje hoor je de zeeleeuwen roepen vanuit het Dolfinarium en ben jij in het atelier bezig met het beschilderen van bijvoorbeeld een prachtige theepot. Of wat dacht je van het versieren van een krukje of een schattig stel klompen? Ook kinderen kunnen hier creatief bezig gaan. Ze maken bijvoorbeeld een tas of een eigen krijtbord. Bij Kreactief wordt je zelf een echte kunstenaar en vul je zo je eigen galerie!

Drenthe

Figuratieve kunst
De rust die het Drentse Hooghalen uitstraalt is uitstekend geschikt voor mooie wandelingen. U bent midden in de natuur. Tussen dennenbomen en rododendronstruiken, tussen bos en weiland. Maar het uitgestrekte landgoed Hiemstrastate bewijst dat Drenthe ook op kunstgebied niet onder doet voor andere grote culturele plaatsen. Een groot deel van het landgoed is ingericht als beeldentuin. Ook beschikt het landgoed over een galerie, Galerie Wildevuur.  Regelmatig organiseren de eigenaren Pascalle Verhees en Philip Wildevuur tentoonstellingen met nieuw werk van figuratieve kunstenaars die nu naam maken of dat allang hebben gedaan.


Noord-Brabant

Galerie Donkersvoort
De prachtige omgeving van Galerie Donkersvoort.

Natuur in de kunst

In Galerie Donkersvoort komen kunst en natuur samen. De oprichtster van de galerie, Nelleke van den Oever, is gespecialiseerd in schilderijen, beelden van brons, objecten, decorvormgeving en toegepaste kunst. De nadruk ligt op het schilderen in gemengde technieken op papier, hout en linnen. In de prachtige beeldentuin geniet u van rust en ruimte tussen prachtige kunstwerken van wilgentenen en leem. Wilt u naast kijken ook zelf actief bezig zijn? Galerie Donkersvoort biedt allerlei leuke workshops, zoals spekstenen beelden maken, leren schilderen of een gipsworkshop. De galerie biedt ook de mogelijkheid om te overnachten en op de fiets de prachtige Brabantse omgeving te verkennen. 


Flevoland

Genieten van kunst en inspiratie
“Het schilderen is een langdurig proces, af te lezen aan de gelaagdheid van het werk. Ideeën genoeg, die groeien gewoon mee zonder te dwingen tot een planmatige aanpak. Zo ontstaan schilderijen en ruimtelijke objecten die sfeer, fantasie en warmte uitstralen”, vertelt eigenares van Atelier Kunst en Meer, Gonny Geurts. De kunstenares organiseert exposities met eigen werk, maar zet bezoekers ook zelf aan de slag. Wat dacht u bijvoorbeeld van een cursus modeltekenen?

Overijssel

Wild in de Natuur
Vlakbij het centrum van Enschede staat een huis waar van alles op het gebied van schilderkunst te vinden is: 't Kunsthuis van het Oosten. De expositieruimte is vierhonderd vierkante meter groot. Er worden niet alleen kunstwerken tentoongesteld, maar er wordt ook bemiddeld in kunsthandel, kunst getaxeerd en advies gegeven. En er is een lijstenmakerij. In november is er ieder jaar de wildlife art-tentoonstelling 'Wild in de Natuur'. Deze trekt jaarlijks duizenden bezoekers. En stapt u per ongeluk een keer door uw schilderij? Ook het schoonmaken, conserveren en restaureren van schilderijen of lijsten verzorgt 't Kunsthuis.

Noord-Holland


Elly Koot zet u aan het werk!


Schilderen met pigmenten
"Vanuit de materie en verf ontstaat een beeld en sfeer om verder uit te werken waardoor het schilderij groeit en er een mooie huid ontstaat", vertelt kunstenares Elly Koot van de gelijknamige galerie. De kunstenares organiseert wisselende exposities met eigen kunst, gecombineerd met werken van andere kunstenaars. Wilt u ook zo leren schilderen? Dat kan! Elly Koot verzorgt workshops schilderen met pigmenten. Deze techniek is binnen één lesdag te leren. Dus bel het Rijksmuseum maar vast op, een nieuwe kunstenaar is zo geboren!

Limburg

Afrikaanse kunst
In de galerie van Yaka African Art kunt u terecht voor alles over kunst en cultuur uit Afrika. Hier maak je kennis met een grote verzameling vroege en recente Shona sculpturen uit Zimbabwe en authentieke maskers uit Ghana, Ivoorkust, Burkina Faso en Mali. De beelden van Yaka African Art staan ook in Gaiapark-Zoo en binnenkort krijgt Yaka African Art daar zelfs een eigen galerie! Ga ook op ontdekkingstocht naar tropische bestemmingen en maak je eigen Afrikaanse beeldhouwwerk.

Groningen

Heet glas
Glasblazerij Old Ambt is een open atelier waar bezoekers van maart tot en met december van dichtbij kunnen zien hoe glazen kunstwerken worden gemaakt. Centraal in het atelier, een oude graanschuur, staat de smeltoven. Met een grote blaaspijp haalt de glasblazer een gepaste hoeveelheid blank glas uit de oven, dat hij door blazen en verhitting een mooie vorm geeft. Tijdens een tweedaagse workshop word je zelf glasblazer en wordt het goed heet onder je voeten.


Zeeland


Willem-Haenaets

Werk van Willem Haenaets in Het Oude Raadhuis.

Galerie in een gemeentehuis
Galerie Het Oude Raadhuis werd gebouwd in 1923 als gemeentehuis van Burgh-Haamstede. Nu is dit pand een galerie die is vernoemd is naar het raadhuis. In Het Oude Raadhuis zijn regelmatig exposities van kunstenaars te bewonderen. Marga Bles, Ad van de Brink, Hanneke Blom en Lei Hannen zijn de vaste exposanten van de galerie. Elk jaar komen daar weer nieuwe kunstenaars bij. Naast schilderijen en beelden zijn er ook mode-artikelen als sieraden en hoeden te bewonderen.


Friesland

Artisjok of Artishock
Kunstenares Ada Stel is de drijvende kracht achter de Galerie Artisjok. Haar kunst is een eerbetoon aan vrouwen. De aanleiding was een studiereis naar Zuid Afrika en Zimbabwe in 1996 waar Ada wordt geraakt door de vrouwen die zij ontmoet. Diverse objecten in de galerie worden gecombineerd met een tekst of een gedicht van Ada's echtgenoot, Koos Stel. De speelse ruimten zijn telkens weer verrassend en nodigen uit om eens lekker rond te dwalen. Op de begane grond worden diverse beelden en schilderijen getoond. Daarnaast is er een aparte ruimte ingericht met bronzen beelden. Reis af naar Friesland en wordt geshockeerd door kunst.


Utrecht

Jam tussen de beelden
Tussen pruimenbomen zijn in De Pruimengaard in Wijk bij Duurstede allerlei beelden te bewonderen. In de tuin staan zo'n honderdvijftig exemplaren. In de maand augustus exposeren eigentijdse, jaarlijks wisselende kunstenaars, hier hun werk. Wie het beeldhouwwerk heeft gezien, kan een potje zelfgemaakte jam inslaan om thuis na te gaan genieten. Ooit gehoord van kunstige jam? Proef het bij beeldentuin De Pruimengaard.

Ga na het lezen van dit artikel gauw op pad langs alle galerieën in Nederland. Nog meer kunst zien? Kijk dan eens op de museumpagina of de Galeriepagina van DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2023-06-07 17:09:51 · Gepubliceerd: 2010-01-26 14:51:16 - 2322