Weg met de arboreta in Wageningen

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Wageningse Universiteit stopt steun van beide plantencollecties

12 februari 2010 Natuur Wageningen, Gelderland De hortussen van de Wageningse Universiteit staan op het punt te verdwijnen. Het bestuur van de universiteit vindt dat beide plantencollecties geen betekenis meer hebben voor de wetenschap.

"Schande!", zegt professor Pieter Baas, voorzitter van de Stichting Nationale Plantencollectie, in de Trouw. "Het besluit getuigt van een zeldzame kortzichtigheid."

Opsplitsen van de arboreta

Het kleine arboretum op De Dreijen wordt opgesplitst. Een deel gaat naar zakenman Loek Dijkman en zijn stichting: Utopia. Een ander deel moet wijken voor de bouw van enkele honderden woningen. In totaal worden er op De Dreijen 583 woningen gebouwd, waarvan een groot deel meer gaat kosten dan een paar ton. 284 huizen gaan niet weg voor een prijs onder de vier ton.

Het andere arboretum - Belmonte - ziet haar hortussectie verdwijnen. En dit best wel zuur, want in de hortussectie staan bijzondere heesters en sierbomen. "De collectie is meer dan een verzameling planten met naambordjes", zegt Baas in de Trouw. "Zij ontleent bovendien haar waarde juist aan de verbinding met wetenschappelijke kennis en kunde."

Handtekeningenactie

Voor bezoekers is het ook een groot verlies. Wie houdt er niet van om een dagje uit te gaan naar een botanische tuin en daar een kijkje te nemen in de hortus? Het leuke aan de Wageningse arboreta is dat ze toegankelijk zijn voor het publiek. Inwoners van de Gelderse stad komen graag een kijkje nemen. Dit bleek wel uit de petitie die naar aanleiding van de sluiting werd gestart. In totaal leverden verontruste burgers uit het hele land meer dan 1.400 handtekeningen in. Het Wageningse universiteitsbestuur kreeg de handtekeningen in handen.

In Nederland mogen universiteiten zelf beslissen hoe ze met hun geld omgaan. Ook met betrekking tot de financiering van het levend houden van plantencollecties. De universiteit van Wageningen wil het bespaarde geld gebruiken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. En dat terwijl een minimaal beheer van de arboreta "slechts 100.000 euro per jaar hoeft te kosten."

Andere arboreta

Hoewel de arboreta in Wageningen waarschijnlijk niet meer gered kunnen worden, zijn er nog genoeg arboreta in Nederland over. Enkele aanraders zijn Arboretum Trompenburg, Arboretum Landgoed Schovenhorst, Arboretum Von Gimborn en Arboretum Kalmthout.

Wat is een arboretum?

Een arboretum is een bomenverzameling in een tuin of park. Vaak zijn er veel verschillende soorten bomen en struiken gepland, zodat wetenschappers kennis kunnen vergaren. Ook dagtoeristen genieten vaak van een wandeling in een arboretum.

Laatst gewijzigd: 2021-05-27 10:57:41 · Gepubliceerd: 2010-02-12 10:27:54 - 2431

Kijk ook bij...