Abbey Road Studios: voorlopig geen museum

EMI wil opnamestudio niet verkopen

Nieuws door

archief oud artikel 22 februari 2010 Cultuur Niemand had kunnen dromen dat een woonhuis aan Abbey Road één van de beroemdste gebouwen van Londen zou worden. Toch is dit gebeurd. De legendarische Abbey Road Studios wordt door miljoenen muziekliefhebbers aanbeden. Er waren geruchten dat platenmaatschappij EMI de studio wilde verkopen, maar daar bleek niets van waar te zijn.

Vorig jaar heeft de firma een bod gekregen voor het historische gebouw. Dit bod heeft EMI verworpen. De platenmaatschappij is niet geïnteresseerd in kopers, maar wel in investeerders. Met het geld begint EMI een vernieuwingsproject.

The Beatles

Abbey Road Studios is een opnamestudio aan Abbey Road in Londen. Het gebouw werd in 1831 gebouwd als een woonhuis. In 1931 werd het gebouw gekocht door The Gramophone Company, een bedrijf dat later opging in EMI. Abbey Road Studios werd beroemd toen The Beatles er hun albums opnamen. Het zebrapad voor Abbey Road Studios gebruikte de band voor de albumhoes van Abbey Road. Iedere dag poseren toeristen op dezelfde manier als The Beatles op dit zebrapad, dit tot ergernis van automobilisten.

Beroemde artiesten

Na The Beatles bleef de opnamestudio haar glans behouden. Artiesten als Cliff Richard, Oasis, Pink Floyd en The Shadows brachten een bezoekje aan Abbey Road Studios. Ook Guus Meeuwis nam zijn laatste album - NW8 - op in de beroemde studio. De orgel die te horen is op het album - bijvoorbeeld tijdens het nummer 'Blijven' - werd ook gebruikt om klassieke nummers op te nemen als 'A Whiter Shade Of Pale' van Procol Harum in de jaren '60 van de vorige eeuw.

Een dagje weg naar Abbey Road Studios? Boek dan een weekendje weg in Londen!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 februari 2010 - 181

Dit past bij 'Abbey Road Studios: voorlopig geen museum'

1 reactie