Ontmoet nieuwe mensen, verras jezelf

Ontmoetingsreisjes in Breda |  
Reportage door

Ga op reis en kom los van je eigen wereld #Breda

16 maart 2011 Cultuur Breda, Noord-Brabant Bijzondere personen zorgen voor bijzondere gesprekken. B_in motion organiseert daarom ontmoetingsreisjes in Breda. Markante inwoners van Breda brengen discussies tussen reisgenoten op gang. Zo leer je Breda en je collega’s of andere reisgenoten kennen van een heel andere kant. Je praat over onderwerpen waar je het anders nooit over hebt! De redacteuren van DagjeWeg.NL namen de proef op de som en ontdekten elkaar en het mooie Breda.

De reis begint bij Elly. Haar verschijning alleen al doet ons beseffen dat we beland zijn bij een bijzonder persoon. Een grote bos rode krullen, een kleurig gewaad en een grote ketting. "Kom binnen!", roept ze hartelijk. En als we dan eenmaal zitten in de woonkamer kijken we onze ogen uit. Werkelijk overal staat wat en elk hoekje is opgevuld. Van een verzameling paterpoppetjes, tot Betty Boop en van ziekenhuiskasten tot een kappersstoel. De gang hangt vol met Afrikaanse voorwerpen en in de wc trek je door met het been van een paspop. En ook als we bovenkomen houdt het niet op. "Ik voel me hier lekker bij", vertelt Elly. "Er is niet één ding waar ik het meest trots op ben. Ik ben blij met alles wat ik verzameld heb. Dit is wie ik ben." De tijd tikt vrolijk verder. We nemen afscheid en gaan gewapend met een plattegrond op weg naar ons volgende reisadres.

Elly houdt nooit meer op met verzamelen!

Bijzondere kunstenaars
Van een woonwijk buiten het centrum reizen we nu af naar hartje Breda, naar Artilabo. Ondertussen lopen we langs wat leuke winkeltjes. "Die onthouden we!", roepen we wijzend naar een leuk koffie&cadeauwinkeltje. Snel naar Artilabo, waar Lotte ons al opwacht. In dit atelier werken kunstenaars met een verstandelijke beperking. De 74-jarige Henk is blij ons te zien. "Dag dames! Hoe is het ermee?", vraagt Henk en schudt ons meteen de hand. "Ik ben een beetje ziek geweest." Maar ondanks dat neemt hij ons meteen mee naar zijn kunstwerk. Uit een boek heeft hij een kerk perfect tot in detail nagetekend. "Mooi hè!", glundert Henk. Lotte heeft een vogel geverfd. "Ik ben er heel trots op!" De kunstenaars komen hier elke dag en wie weet worden ze echte Picasso's! Erg onder de indruk gieten we het laatste restje thee naar binnen en stappen snel door.

Henk en Lotte schilderen het liefste elke dag!

Brabantse liefde gaat ver
Het centrum verdwijnt achter ons en we komen terecht in een nieuwbouwwijk, waar we ontdekken hoe ver de liefde voor Brabant kan gaan. Tijdens de derde ontmoeting maken we kennis met Frank. Bij deze gezellige Brabander staat het Bredase bier al meteen op tafel. Maar waarom is Frank zo'n exclusieve Bredanaar? Uit een tas haalt hij een kussensloop met daarop het Bredase volkslied. "Hier is het allemaal mee begonnen. Ik had al een tatoeage met de naam van mijn zoontje, Viggo. Maar ook Breda betekent enorm veel voor mij", vertelt Frank. En als we een stukje zien van een interview met het tv-programma Man Bijt Hond zien we hoe groot die liefde is. Uiteindelijk is Franks rug versierd met het Bredase volkslied, de Grote Kerk en het Bredase kruis. Waar anders dan tijdens dit ontmoetingsreisje zou je zo'n verhaal horen? Het bier vloeit rijkelijk en eigenlijk willen we nog wel wat langer blijven, maar er wacht ons een andere, griezelige, ontmoeting.

Hoe ver kan de liefde voor Brabant gaan?
 


Horror op zolder
Ons eindpunt is op de zolder van een groot zakencentrum. Als Lisa-Marie de deur opendoet, krijgen we al een vermoeden van wat zich daar afspeelt. Lisa-Marie is gekleed in het zwart, heeft zwart lang haar, een witte huid en rode lippen. Een paar trappen op en we komen terecht in een spookhuis, House of Wax. Dieren op sterk water, mysterieus licht en overal spookachtige poppen van was, die levensecht lijken. Lisa-Marie maakt deze poppen samen met haar vader Cor. "Onze hobby is nogal groot geworden!" De Princess Of Darkness, zoals Lisa-Marie ook wel wordt genoemd, maakt van een bezoek aan de horrorzolder een echt spookachtig reisje. De thee die ons wordt aangeboden durven we bijna niet aan te nemen. Misschien is het wel een giftig drankje! Maar gelukkig, we leven nog. En helaas reizen we nu niet door in Breda, maar weer terug naar huis. Daar zijn onze gesprekspartners wat minder bijzonder. Nooit gedacht dat een ontmoeting zo inspirerend kan zijn. We staan verbaasd van de interesses die mensen kunnen hebben en bij deze personen steken wij misschien zelfs wat saai af. Gelukkig geeft B-in motion ons de kans om deze bijzondere mensen te ontmoeten. Na deze dag gaan wij ook maar op zoek naar een bijzondere hobby!

Griezelen op zolder: dat is House of Wax.
 

We staan verbaasd van de interesses die mensen kunnen hebben
Tijdens een stedentrip kom je op plaatsen waar elke toerist komt: de Grote Kerk, bekende winkels en een leuk restaurantje. Een ontmoetingsreisje laat de andere kant van Breda zien. Bijzondere mensen, mooie verhalen en afgelegen plaatsen. En elk ontmoetingsreisje is weer anders. Voor elke groep wordt een reis op maat gemaakt. Bedrijfsuitjes, vriendinnentripjes: vertel je wensen en interesses aan B_in motion en ontmoet mensen die bij jou passen. De reis is uit te breiden met een lunch, diner, borrel of overnachting. Ga je ook mee op reis?

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2010-02-22 12:09:43 - 6869