Delft pimpt lantaarnpalen

De Porceleyne Fles | Nieuws door

De Porceleyne Fles geeft lantaarnpalen metamorfose

23 februari 2010 Cultuur Delft, Zuid-Holland Lantaarnpalen helpen ons de weg te vinden en zorgen voor wat sfeer op straat. Ze zijn inmiddels onmisbaar in het straatbeeld. Maar echt mooi zijn ze meestal niet. Daarom krijgt Delft donderdagmiddag drie gepimpte lantaarnpalen.

Op het Sint Agathaplein in Delft worden donderdagmiddag drie lantaarnpalen met een porseleinen omhulsel onthuld. De Delftse kunstenaar Wendy Steenks beschilderde samen met de Chinese kunstenaar Ling Yun het porselein met de hand. Wendy Steenks is verbonden aan museum de Porceleyne Fles, waar al jaren porselein wordt beschilderd. Delft heeft sinds 2008 een culturele uitwisseling met de Chinese stad Jingdezhen. Hier wordt net als in Delft porselein gemaakt. Delft hoopt met deze samenwerking dé keramiekstad van de wereld te worden.

Het idee voor de porseleinen lantaarnpalen komt van de Amsterdamse kunstenaar Adriaan Rees. Volgens de gemeente wordt de stad de eerste in het land met dergelijke straatverlichting. Binnenkort heeft Delft dus de hipste verlichting van Nederland.

De Porceleyne Fles

De Koninklijke Porceleyne Fles is de enige overgebleven aardewerkfabriek van alle 32 aardewerkfabrieken in en rondom Delft uit de zeventiende eeuw. Naast het Delfts blauwe aardewerk werden er van 1907 tot 1977 ook Cloisonne tegels gemaakt. Deze tegels hebben verschillende kleuren glazuur die worden gescheiden door kleirandjes. Nog steeds wordt er in de Porceleyne Fles porselein gemaakt. Daarnaast is de fabriek ook een museum.

Lees nog meer nieuws over Delft op DagjeWeg.NL.
Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-02-23 15:48:03 - 313