1

Mulisch opent Letterkundig Museum

Opgestapte PvdA-minister Plasterk komt niet

Letterkundig Museum Nieuws door

archief oud artikel 4 maart 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Toepasselijk: schrijver Harry Mulisch heeft het vernieuwde Letterkundig Museum in Den Haag geopend. Het museum voor Nederlandse en Vlaamse literatuur was ruim twee jaar dicht voor een ingrijpende verbouwing.

Aanvankelijk zou demissionair PvdA-minister Ronald Plasterk de opening verrichten. Het museum heeft in Mulisch een goede vervanger gevonden.

Verbouwing

Door de grote verbouwing is er nu 500 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte bij gekomen. Daarnaast is er een transparant gebouw aan het Letterkundig Museum gebouwd. In dit gebouw kan de bezoeker dwalen door de wereld van de literatuur.

Een ode aan auteurs

Het museum - waar veel handschriften en brieven van schrijvers te zien zijn - viert de heropening met twee nieuwe tentoonstellingen: het Pantheon en de Nationale Schrijversgalerij.

In de tentoonstelling het Pantheon beschrijven honderd schrijvers duizend jaar Nederlandse en Vlaamse literatuur. Van de middeleeuwen tot heden: literatuur is iets typisch Hollands en dat komt in deze vaste tentoonstelling duidelijk naar voren. De tweede vaste tentoonstelling is de Nationale Schrijversgalerij. Vijfhonderd portretten van schrijvers komen langs: gesorteerd op alfabet.

Het Letterkundig Museum is gewijd aan Nederlandse auteurs vanaf 1750. Er is plaats voor schrijvers als Annie M.G. Smidt en Jan Wolkers, maar ook voor Erasmus en stripauteur Marten Toonder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2010 - 403