1

Uniek goudbaartje in Rijksmuseum van Oudheden

Verloren door een koopman in een ver verleden

Rijksmuseum van Oudheden te Leiden Nieuws door

archief oud artikel 3 maart 2010 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland De komende maanden is er een unieke goudvondst te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De vinder van het baartje, Adriaan Hoogendoorn, mocht er twee jaar lang niets over zeggen. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat het baartje maar al te graag wilde hebben, wilde er eerst verder onderzoek naar doen.

Het opgerolde 22 karaats goudbaartje, dat in de zesde eeuw werd gebruikt als betaalmiddel, hing waarschijnlijk aan de riem van een rijke koopman. Hij verloor het op de Utrechtse Heuvelrug.

Het baartje is volgens het museum heel bijzonder, want er is niet eerder een soortgelijke vondst gedaan in Nederland. Wel zijn er vondsten bekend in bijvoorbeeld Noorwegen, maar die zien er toch iets anders uit. Ook is 'ons' goudbaartje een stuk zwaarder: zo'n twintig gram, daar kon je toen twintig paarden voor kopen.

Hoogendoorn mag niet zeggen wat hij heeft gekregen voor zijn gouden vondst. Maar het gaat hem ook niet om het geld, zegt hij tegen RTV Utrecht: "de spanning" is volgens hem veel belangrijker. Sinds vorige week dinsdag is het voorwerp in het museum te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 3 maart 2010 - 481