1

Gemeentemuseum koopt Morandi's

Museum bezit meeste kunstwerken van Italiaanse schilder

Gemeentemuseum Den Haag Nieuws door

archief oud artikel 5 maart 2010 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft twee schilderijen van schilder Giorgio Morandi gekocht. Het gaat om twee stillevens uit 1948 en 1950.

Dankzij de aankoop is het Gemeentemuseum het Nederlandse museum met de meeste Morandi's. Ook het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans van Beuningen hebben kunstwerken van Morandi in de collectie.

De twee Morandi's waren in het bezit van een particulier en zijn vanaf zaterdag te zien in het Titonkabinet. In dit kabinet is een presentatie ingericht van geschonken hoogtepunten uit de collectie. Tot 20 juni zijn de twee werken van de Italiaanse schilder te bewonderen. Ook kunstwerken van Mondriaan, Erwin Olaf en Carla van de Puttelaar komen voorbij.

Over Morandi

Giorgio Morandi was een Italiaanse schilder die leefde van 1890 tot 1964. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van stillevens. Zo schilderde hij kruiken, vazen en flessen met weinig kleuren. Morandi had geen duidelijke kunststijl. In 1914 had zijn werk iets futuristisch, vanaf 1915 leken zijn kunstwerken op Cézanne en Rousseau en tussen 1918 en 1922 begaf hij zich met zijn werk in de richting van Pittura metafisca. De laatste kunstrichting is het tegenovergestelde van Futurisme, oftewel: Morandi was absoluut niet in een hokje te stoppen.

Hechte band

Het Gemeentemuseum heeft veel interesse voor Morandi. In 1954 was het Haagse museum het eerste Nederlandse museum met een tentoonstelling over Morandi. De Italiaan was hier blijkbaar zeer content mee, aangezien hij na afloop van de tentoonstelling een stilleven schonk aan de culturele instelling.

Alle musea in Nederland en België zijn te vinden op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 maart 2010 - 409