1

Twee opera's in één klap

Aangrijpend tweeluik beleeft knappe première in Amsterdam

Recensie door

archief oud artikel 6 maart 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland De nieuwste productie van De Nederlandse Opera is niet gewoon een opera, nee, het zijn er twee. En dan ook nog eens twee hele indringende. Zang van topniveau wordt gecombineerd met erg spannend theater.

Zwartgallig

De twee opera’s die De Nederlandse Opera aan elkaar heeft gekoppeld, zijn allebei afkomstig uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Het zijn ook beide nogal zwartgallige werken.

Voor de pauze hoor je Il prigioniero van Luigi Dallapiccola. De opera gaat over een gevangene in de laatste uren voor zijn executie. Het sprankje hoop dat hij krijgt van een cipier blijkt vals te zijn en hij komt om op de brandstapel.

Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók, de opera na de pauze, gaat over de mysterieuze hertog Blauwbaard en zijn bruid Judith. Judith ontdekt stukje bij beetje de ware aard van Blauwbaard, totdat ze erachter komt dat zij niet zijn eerste vrouw is...

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Als een man

Beide opera's worden erg knap uitgevoerd. De solisten zijn stuk voor stuk zeer expressief. Paoletta Marrocu varieert bijvoorbeeld meesterlijk tussen hele felle hoogte en diepe laagte, zo diep dat je denkt dat er een man zingt.

Elena Zhidkova levert als Judith een prachtig optreden. Ze acteert levendig en meisjesachtig en vult de hele zaal met haar rijke klank.

Spannend

De muziek is vrij modern en wat minder toegankelijk dan andere opera's. Maar regisseur Peter Stein vertelt de verhalen zo spannend en beeldend, met een stel schitterende decors en prachtige effecten, dat ik denk dat maar weinig mensen zich bij deze voorstelling zullen vervelen.

Il prigioniero en Hertog Blauwbaards burcht zijn tot en met 14 maart nog vier keer te zien in Het Muziektheater in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Laatst gewijzigd: 2022-12-27 16:28:45 · Gepubliceerd: 6 maart 2010 - 298

Dit past bij 'Twee opera's in één klap'