1

Watersnoodramp 1953 leeft in Arnhem verder

Openluchtmuseum redt Noorse noodwoning van haar einde

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 29 maart 2010 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Het einde was nabij voor een Noorse noodwoning in Raamsdonkveer, die slachtoffers van de watersnoodramp in 1953 weer een dak boven hun hoofd gaf. Het Nederlands Openluchtmuseum steekt daar een stokje voor en geeft de woning een plekje in Arnhem.

In 1953 verwoestte de wilde Noordzee honderden woningen. De slachtoffers konden geen kant op. Noorwegen hielp Zeeland een handje door de provincie te voorzien van houten noodwoningen. De woningen voldeden niet in het barre klimaat van Scandinavië, maar deden het prima in Nederland. Het huis in Raamsdonkveer was één van die 326 noodwoningen. De woningen werden opgebouwd met een bouwpakket. Eén woning bestond uit 216 pakketjes. De noodhuizen waren erg luxe en beschikten zelfs over een douche. Dat was in die tijd erg bijzonder.

De woning in Raamsdonkveer wordt al vanaf 2008 niet meer bewoond en moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Een stukje van de Zeeuwse geschiedenis dreigde hiermee verloren te gaan. De Stichting Veers Erfgoed stak hier een stokje voor en trok de aandacht van het Nederlands Openluchtmuseum. Als de benodigde 1 miljoen euro bijelkaar is gesprokkeld, wordt het museum in 2012 in Arnhem herbouwd.

Neem een kijkje in het huis

Lees meer nieuws over het Openluchtmuseum op DagjeWeg.NL of neem een kijkje op de museumpagina.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 maart 2010 - 621