Breakdancen met een orkest

Nederlands Philharmonisch Orkest - Nederlands Kamerorkest | Nieuws door

Orkest wil de jeugd aanspreken

2 april 2010 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Op 9 en 10 mei geeft het Nederlands Kamerorkest een concert in samenwerking met een breakdancer. Dit is bizar, want breakdance is een dansstijl die oorspronkelijk bij hiphopmuziek hoort.

Door het organiseren van een familieconcert in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam hoopt de organisatie de jeugd te interesseren voor klassieke muziek. Dit meldt het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het concert speelt twee klassieke stukken, namelijk Le Carnaval des A nimaux van Camille Saint-Saëns en L'histoire de Babar van Francis Poulenc.

Het Nederlands Kamerorkest is opgericht in 1955 en bestaat uit twintig vaste strijkers. De blazers deelt het ensemble met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Het orkest begeleidt regelmatig producties van De Nederlandse Opera en brengt zo nu en dan CD's en LP's uit.

Terwijl het orkest speelt, danst breakdancer Sailesh Bahoran op de maat van de muziek. Breakdance ontstond eind jaren '70 in de zwarte achterstandswijken in New York. Breakdancers dansen op de maat van electro, hiphop en rap: muziekstijlen die gebruik maken van draaitafels en mixers, om zo een break eindeloos door te laten draaien.

Of er breaks zitten in het negentiende eeuwse Le Carnaval des Animaux (Het Carnaval der Dieren)? Misschien niet. Toch is het stuk hedendaagser gemaakt voor de jeugd. Dichter Peter Verhelst schreef speciaal voor het concert een nieuwe tekst bij de 14-delige compositie.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2010-04-02 09:00:52 - 300