1

1.400 babynummers in Openluchtmuseum

Bekijk de historie van tijdschriften

Nederlands Openluchtmuseum Nieuws door

archief oud artikel 9 april 2010 Geschiedenis Arnhem, Gelderland 1.400 babynummers van verschillende tijdschriften. Wie erin geïnteresseerd is, kan een kijkje komen nemen in het Arnhemse Openluchtmuseum. Daar heeft de privéverzameling een plek gekregen.

In het Spaarstation Dingenliefde zijn de babynummers, nul- en éénnummers van nieuwe tijdschriften te zien. Privéverzamelaar en oud-reclameman Jan Knaap verzamelde de afgelopen dertig jaar alle prille nummers van tijdschriften. Sommige tijdschriften verdwenen na het eerste nummer, andere tijdschriften werden een groot succes. Een groot deel van de tijdschriften is alweer verdwenen. 82 procent van de nieuwe tijdschriften wordt namelijk niet ouder dan vijftien jaar.

"De collectie zelf is geweldig interessant", vindt Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur van het Openluchtmuseum. "Een tijdschrift staat feitelijk voor een uitvergroting van de tijd." Gijsbers ziet tijdschriften als een unieke manier om bewegingen in onze samenleving te bekijken. Het komende jaar is de verzameling tijdschriften te zien in het Nederlands Openluchtmuseum.

Een overzicht van alle eerste nummers is ook te vinden op de website Babynummers.nl. Bekijk zelf hoe het eerste nummer van je favoriete tijdschrift eruit ziet.

De beste Nederlandse musea: alleen op DagjeWeg.NL!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 april 2010 - 428