52 natuurtips in één boekje

Natuurcamping Tiengemeten |  
Redactioneel door

De mooiste plekjes van Nederland

19 april 2010 Natuur Nu de bomen zich weer aankleden met prachtige groene bladeren, de bloemen hun fleurige kopjes opsteken en het zonnetje steeds feller schijnt, is het tijd om de natuur eens van dichtbij te bekijken. Het boekje 52 x de natuur in stuurt iedereen op pad door de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Voor dit boekje selecteerde de auteur, Marjolein den Hartog, 52 gebieden van Natuurmonumenten. Den Hartog houdt van natuur, schrijven en fotografie. En dat komt prachtig samen in deze uitgave van mo'media. Het boekje staat vol met fiets-, wandel-, mountainbike-, nordic walking-, paardrij- en vaarroutes. Een route wordt aangevuld met wat leuke activiteiten in de omgeving. Zo wordt een dagje natuur compleet. DagjeWeg.NL licht alvast een tipje van de sluier op.

Noord

De Slotplaats

Rondom het Friese landgoed De Slotplaats bevinden zich uitgestrekte bossen. Een dagje in de natuur begint bij Theehuys De Slotplaats. Na een potje biologische thee is het tijd om een mooie wandeling te maken door het landgoed. Natuurmonumenten heeft een route gemarkeerd door naald- en loofbossen, met hier en daar een stukje heide. Ook is er tijdens de tocht veel water te zien, zoals het beekje Koningsdiep. Dit water is prima geschikt voor een mooie kanotocht.

Oost

Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Loop eerst even het bezoekerscentrum binnen, alleen al om de prachtige vlindertuin te aanschouwen. In het Nationaal Park bevinden zich verschillende routes. Zo is er een wandelroute van Natuurmonumenten en het Drenthepad, een Lange-Afstandwandelpad. Tijdens het wandelen is het onvermijdelijk om één van de schaapskuddes tegen te komen. Uitrusten is mogelijk bij Theehuys Anserdennen.

Zuid

Sint Pietersberg

Rondom de Sint-Pietersberg in het zuiden van Limburg bevindt zich een prachtig stukje natuur. Mergelsteen, bloemrijke graslanden, oude forten en een fascinerend ondergronds gangenstelsel. Vanaf Chalet Bergrust zijn mooie wandelingen te maken. Voor de fietsfanaten is er het fietsroutenetwerk. Daarmee ben je zo bij de Belgische grens en is het genieten van het Château Neercanne.

West

Tiengemeten

In het Zuid-Hollandse Haringvliet ligt het natuureiland Tiengemeten. Hier kun je alleen komen met de pont. Auto's, uitgezonderd bestemmingsverkeer, zijn verboden. Verder zijn er alleen jagende bruine kiekendieven, biddende torenvalken en voor de oplettende waarnemer enkele kleine zilverreigers te bespeuren. Een fietseiland is Tiengemeten eigenlijk niet. Door te wandelen geniet je het meest. Op het eiland bevindt zich ook Natuurcamping Tiengemeten.

Van Schiermonnikoog tot het zuiden van Limburg en van Texel tot het Gelderlandse Bergherbos: Nederland is ontzettend rijk aan prachtige stukjes natuur. De schrijfster van het boekje 52x de natuur in is de geluksvogel die alle gebieden mocht testen. DagjeWeg.NL is overtuigd en vindt de uitgave erg handig voor een dagje eropuit.

52 x de natuur in DagjeWeg.NL-waardering:

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 19:42:01 · Gepubliceerd: 2010-04-19 14:42:07 - 1084