1

Dwingelderveld: rustgevende Drentse oase

Drents natuurgebied biedt gevarieerde natuur

Bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld Reportage door

15 september 2008 bijgewerkt: 17 maart 2020 Dwingeloo, Drenthe Nationaal Park Dwingelderveld wordt komende jaren natter. De anti-verdrogingsmaatregelen moeten voor meer diversiteit in het natuurgebied zorgen. "In 2007 broedde hier voor het eerst een paartje zeldzame kraanvogels."

Moeiteloos stuurt Albert Henckel zijn mosgroene boswachtersauto over het rulle zandpad. De geboren Groninger kent het Dwingelderveld als zijn broekzak. Samen met Natuurmonumenten beheert Staatsbosheer het natuurgebied, even groot als bijna tweeduizend voetbalvelden, 3700 hectare. Door de tientallen typische vennetjes verschilt het Dwingelderveld nogal van de Veluwse heidegebieden. De scherpe blik van Henckel ontgaat maar weinig in het prachtige natuurgebied. Natuurmens als hij is, speurt hij bijna automatisch de heide af naar vogels, zoogdieren en mensen. Wandelaars en fietsers groet hij vriendelijk. Menig dier ontgaat zijn blik niet.

"Even kijken van wie die auto is", zegt terwijl hij zijn auto het zandpad naast de weg in stuurt. De groene auto blijkt luttele minuten later van een collega te zijn. Gerustgesteld keert hij zijn voertuig. Terug naar de natuur. Als het aan de plannenmakers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de twee natuurorganisaties die het Dwingelderveld in beheer hebben, ligt, ziet het natuurgebied er over een aantal jaren anders uit. Althans, een groot gedeelte. In november 2007 werd - na veertig jaar - de laatste boer uitgekocht. Het was groot nieuws in de landelijke media. "De natuurorganisaties en de paar boeren hebben jarenlang in goede harmonie met elkaar samengeleefd", zegt Henckel. "Vaak denken mensen onterecht dat we grote onenigheid hebben. Gelukkig is dat niet zo."

Veenbesparelmoervlinder

Toch is niet alles koek en ei in het gebied. Enkele zeldzame vlindersoorten verdwenen onlangs. "Helaas is het prachtige veenbesparelmoervlinder hier niet meer te vinden. Jammer! Ook een andere vlinder: het veenhooibeestje is helaas verdwenen", betreurt de boswachter. Henckel weet nog goed dat ze in het gebied rondvlogen. Een schrale troost: enkele veenbesblauwtjes vliegen nog wel rond in het Drentse natuurgebied. Andere soorten als het bont zandoogje zijn plotseling massaal aanwezig.

Oude luister

Waar vroeger de hunebedbouwers rondzwierven, zwerven nu Henckel, zijn collega’s en toeristen rond. Nog steeds zijn sporen uit het verleden te zien: in de Boerdennen, bij het Smitsveen en bij het Koelevaartsveen liggen nog grafheuvels. Ooit bestond het Dwingelderveld niet. Tenminste, niet in deze vorm. Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Drenthe voor een groot gedeelte uit 'woeste gronden', uitgestrekte heide- en hoogveengebieden met weinig economische waarde. Jac. P. Thijsse vond begin twintigste eeuw het heide- én bosgebied de moeite waard om aan te kopen. Sindsdien voeren Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de scepter. Ze proberen het gebied weer in oude luister te herstellen.

Boer

Nu de laatste boer weg is, hebben de beheerders alle ruimte om hun plannen uit te voeren. Al zal het nog wel even duren voor het heidegebied daadwerkelijk veranderd is. Het kaartje op de laptop van Henckel geeft een impressie hoe het natuurgebied er rond 2050 uitziet. Vergeleken met de huidige kaart verandert er nogal wat. Wat nu nog akkers zijn en boerenland is, is dan heide. De Dwingelose heide wordt daarmee weer groter. Wat nu nog productiebos is, is dan een afwisselend gebied. Voornamelijk heide met hoogveen, afgewisseld met gevarieerd bos. "Het bos is ooit aangeplant om Nederland van hout te voorzien. Nu het gebied een nationaal park is zij, is dat niet meer zo nodig. We kunnen nu nog meer ruimte voor natuur creëren." Als het natuurlijke waterpeil door het dempen van sloten is hersteld, kan het bos gevarieerder worden, bestaande uit hoofdzakelijk inheemse boomsoorten.

Natter

Een andere ingrijpende verandering is het weghalen van de Kraloërweg, de doorgaande weg die de fraaie heide dwars doorsnijdt. "Helaas zijn veel mensen niet voor het weghalen van de weg. De weg naar Ruinen is een mooie sluiproute." Mensen kunnen nu vanuit de auto het heidegebied zien, zegt Henckel. "Maar dat is natuurlijk minder wenselijk. De bedoeling is dat het asfalt een zandweg wordt met een vrijliggend fietspad. Hierdoor verdwijnt het ‘blik’ van de heide." Doel van de veranderingen is om het Dwingelderveld natter te maken. Daardoor moet natuur nâg gevarieerder worden en weer iets van zijn oorspronkelijke schoonheid terugkrijgen waar Jac. P. Thijsse het gebied ooit om roemde. Planten als zonnedauw, klokjesgentiaan, veenmossen en moeraswolfsklauw moeten door veranderingen in het gebied meer mogelijkheden krijgen. Ook vogels als veldleeuweriken en wulp moeten in de toekomst weer in grote getale te bewonderen zijn.

Kraanvogels

Desondanks: de soortenrijkdom van het gebied is nu al groot, aldus Henckel. "Dit jaar broedden hier voor het eerst een paartje kraanvogels." Het vervult Henckel met trots: dat de statige vogels in Nederland broeden, is een zeldzaam verschijnsel. Hij is nog niet uitgesproken of z'n woorden worden gelijk bewezen. "Kijk, een vos", roept hij. Even later worden zijn woorden nog eens met kracht onderstreept als een klapekster, een schaarse wintervogel, voor de auto uit vliegt. "Elke winter zijn ze hier te vinden", weet Henckel. Even later ontdekt hij elders op de heide nog een exemplaar van de fraaie zwart-grijs-witte zangvogel. Henckel, enthousiast: "Kijk, daar vliegt weer een klapekster." De vogel, die even later in een boomtop gaat zitten, heeft het goed naar z'n zin. Eten genoeg.

Veel te doen rond Dwingelderveld

Wie een dagje uit gaat naar het Dwingelderveld, moet weten dat er ââk in de nabije omgeving veel te doen is. Een ander natuurgebied niet zo heel ver bij het Dwingelderveld vandaan, is het Fochteloërveen. Dit is eveneens een hoogveengebied waar het prachtig wandelen is. Hier hebben bezoekers bovendien nâg meer kans om kraanvogels te zien dan in het Dwingelderveld. In 2007 broeden hier volgens Henckel wel drie broedpaartjes. Een uitkijktoren biedt er de gelegenheid rond te speuren naar de reigerachtige vogels. Dichterbij het Dwingelderveld kan men nâg verder kijken: in het nabijgelegen Planetron kunnen bezoekers naar sterren en sterrenbeelden kijken. Ideaal na een bezoek aan het natuurgebied. Ook overdag is het de moeite waard om te bezoeken. Er is van alles te leren over planeten, sterren, de zon en de maan. Bij tijd en wijle zijn er speciale avonden om de hemel te bestuderen. Wel met het donker gaan!

Laatst gewijzigd: 2020-03-17 12:26:30 · Gepubliceerd: 15 september 2008 - 6670

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu te bezoeken

Vogels en planten kijken in de Bantpolder


Boswachter Hans Gartner neemt je mee op excursie in en rond de Bantpolder. Hans heeft zijn hele leven gewerkt als boswachter en kan als geen ander vertellen over de geschiedenis van het...

Duinsafari op Schiermonnikoog


Tijdens deze struintocht in het duingebied ga je samen met de boswachter op zoek naar sporen van grote n kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. Hopelijk de grazers zelf ook wel tegen.

Wolvenexcursie Dwingelderveld


Wat weten we eigenlijk van de wolf? Tijdens deze excursie gaan we gn echte wolf zien, maar we gaan wel dieper in op wolven in het algemeen; hoe herken je een wolvenspoor, hoe oud worden ze, hoe...

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Vaartocht naar de oudste aalscholverkolonie


Varen door het prachtige landschap van De Wieden om aan land te gaan bij de observatiehut bij de oudste aalscholverkolonie van Nederland.

Koningsdag Excursie - Ontdek de fascinatie van de Oranjes voor de Sint-Pietersberg


Wat bracht het Koningshuis tussen 1842 en 1925 meer dan 5 keer naar Slavante? En waar zetelde zich de aartsvijand van Willem van Oranje?

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Koningsdagwandeling, genieten van de veelzijdige natuur en de rust in het Zwanenwater


Op zoek naar rust, ruimte en stilte op deze feestelijke dag? En de unieke natuur van het Zwanenwater ontdekken? Ga met de boswachter mee op pad!

Varen naar vogelparadijs de Pot


Een bijzondere vaarttocht door ht vogelrustgebied van de Nieuwkoopse Plassen.

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

Wadden experience


Ga mee op de Wadden Experience en doorklief stukken van de Waddenzee en de Noordzee. Beleef de Wadden op een unieke en avontuurlijke manier.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel


Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Robbentocht vanaf Schiermonnikoog


Even op visite bij de zeehonden.We nemen jullie mee het wad op en gaan op bezoek bij deze bijzondere zeedieren.

Vanaf morgen te bezoeken

Vroege vogels wandeling in het Zwanenwater


Geniet in alle rust van ontwakende natuur en vogels in het Zwanenwater. Luister, bewonder en geniet!

Vroege vogels in Smeerling


Het is volop lente en dat merk je aan de vogels.Ze hebben het druk, zoeken verkering, verloven en beloven elkaar trouw voor zover het gaat om hun nageslacht groot te brengen.Dat moet allemaal erg...

Stilte vaartocht - De Wieden


Vaar in alle rust door de stille pracht van De Wieden, aan het begin of juist aan het einde van de dag. Een intense natuurervaring!

Vogels in het voorjaar in de Dintelse Gorzen


De Dintelse Gorzen is waterrijk en trekt het hele jaar door veel vogels. Maar vooral in het broedseizoen is dit gebied bijzonder mooi te beleven.

Vogelwandeling Lente op Landgoed Haarzuilens


Ben je ook dol op vogels? Pak dan je verrekijker en ga samen met de boswachter op zoek naar de verschillende vogelsoorten die zich in de lente op Landgoed Haarzuilens bevinden!

Vreemde vogels in De Onlanden


De Onlanden zijn het huis van vele vogelsoorten. Samen met de boswachter gaan we op zoek naar specifieke broedvogels in het natuurgebied.

Wildsafari op de Veluwe bij Ermelo


Loop samen met de boswachter langs de langste beek van de Veluwe en ga op zoek naar sporen van edelherten, wilde zwijnen, vossen en reen.

Vroege vogels op Veluwezoom


Ga mee op een heerlijke ochtendwandeling met onze gids en luister naar de voorjaarszang van verschillende vogels op Veluwezoom

Bunkerexcursie, Slot Haamstede


Wandel mee door het slotbos en neem een kijkje in de normaal gesloten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bij Slot Haamstede.

Ontdek sporen van WOII op Veluwezoom


Weet je dat er geheime Duitse stellingen uit de Tweede Wereldoorlog op Veluwezoom te vinden zijn? In het landschap liggen nog altijd resten van het radiopeilstation Teerose. Het is nu historisch...

Kanovaren over de Nieuwkoopse Plassen


Peddel met een Canadese kano door de romantische poelen en slootjes in Nieuwkoop.

OERRR Eten uit de natuur in ’s-Graveland


Ga samen met de boswachter op ontdekkingstocht en speur naar eetbare planten in de natuur! Wilde planten? Absoluut! In Nederland zijn veel wilde planten niet alleen eetbaar, maar ook nog eens...

Bezoek het mobiele infopunt en de foodtruck in de boomgaard op De Tempel


Beleef de historische Buitenplaats De Tempel in Rotterdam Overschie. De sprookjesachtige buitenplaats met sierlijke bruggetjes en de eeuwenoude lanen is een onontdekte groene oase aan de Schie en...

Vaarexcursie Ontdek De Wieden


Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper vertelt over de bijzondere historie en het rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

Rondleiding door eendenkooi Breukeleveen


Ontdek de geheimen van eendenkooi Breukeleveen!

Demonstratie beeldhouwen in hout door Harm Echten


Kom naar het Bezoekerscentrum Dwingelderveld voor een demonstratie houtsnijden

Excursie: Nostalgisch vlaai bakken in Bakhuis Hoeve Lichtenberg (Maastricht)


Exclusieve excursie: een korte wandeling met de boswachter door het Slavantebos naar hoeve Lichtenberg met een workshop vlaaibakken in het authentiek bakhuis van Hoeve Lichtenberg.

OERRR Kinderactiviteit - Struinen met de boswachter op de Sint-Pietersberg nabij Maastricht


Kom een middag mee op avontuur en wandelen met de boswachter. Lekker naar buiten en van alles leren over de natuur. Ontdek samen wat er allemaal leeft op de Sint-Pietersberg!

Oerrr: ontdek De Wieden met al je zintuigen (gratis)


Deze meivakantie: ontdek De Wieden met al je zintuigen