Lekker uitwaaien op de Hoge Veluwe

Ga wild spotten en ontdek de betoverende natuur

Nationaal Park De Hoge Veluwe   Redactioneel door
Foto 1. Het is altijd heerlijk wandelen en fietsen in de mooie natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe © Robert Modderkolk

20 december 2021 Toerisme Otterlo, Gelderland Geniet van de zon op je bol en de frisse wind door je haren in de mooie natuur van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Spring op een iconische witte fiets of wandel door de bossen. En rennen daar een aantal reeën weg over de hei? Hier breng je met gemak de hele dag door, want overal is iets nieuws te zien. O, wat is Nederland mooi!

Bijkomen in de buitenlucht

Wie meteen om 9:00 uur aan een van de toegangspoorten van Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat kan de rijp nog zien liggen en de mist omhoog zien komen van de heidevelden en zandverstuivingen. Een betoverend gezicht. Zeker als je door die mist heen wilde zwijnen of misschien zelfs wel een moeflon ziet. Grote ogen bij de kinderen: "Papa, mama, kijk!" Even later leven ze zich uit op een speeltoestel dat jullie onderweg tegenkomen of wroeten met hun handen in het zand van een zandverstuiving. Je kunt hier de hele dag ronddwalen. Wil je meer zien dan dan wat je te voet lukt, pak dan de bekende witte fietsen. Die mag je gratis gebruiken.

Ga voor dat gevoel van vrijheid in de natuur en bestel snel en makkelijk tickets met: Gratis consumptie in de Theekoepel!

Luxe lunchen of lekker picknicken

Trek en zelf geen eten meegenomen? Ga dan wat eten in restaurant het Park Paviljoen of iets drinken in de Theekoepel bij Jachthuis Sint Hubertus of plof op het terras van Theehuis De Kemperberg. Bij de foodcontainer op het Marchantplein kun je picknickpakketten kopen. Een aanrader, want aan prachtige plekjes om dit op te eten geen gebrek! Plof in het gras met uitzicht op een vennetje, schuil onder de bomen van het bos of stal alles uit op een picknicktafel bij Jachthuis Sint Hubertus. Altijd een feestje met kinderen, zeker als je bij de grote speeltuin naast het Park Paviljoen neerstrijkt.

Speuren naar dierensporen

Al wandelend of fietsend valt er veel te ontdekken op de Hoge Veluwe. Dierensporen bijvoorbeeld en natuurlijk de dieren zelf. Houd je van wild spotten, neem dan zeker een verrekijker mee. Dat verhoogt de kansen om de bewoners van het Park te zien. Of vraag bij de informatiebalie in het Park Paviljoen naar de speciale speurtochten voor kinderen. Zo is er de Moeffie speurtocht naar dierensporen die onder andere langs een wildobservatieplaats gaat. Ssst, dan komt er misschien een edelhert langs. Met jongere kinderen is de Lepelkoen speurtocht erg leuk. Vinden jullie deze elfachtige mannetjes en hun vriend de haas? Wie liever fietst kan op avontuur gaan met Suske en Wiske en alles ontdekken over het Verraad op de Veluwe.

Onder de grond

De speurtochten zijn ook te krijgen in Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld. Hier ontdek je hoe hard de aarde trilt bij een aardbeving, waar je het schoonste drinkwater vindt en trek je steeds dieper de aarde in. Uiteindelijk beland je zelfs in het middelpunt van de aarde! Er zijn bijzondere dingen te ontdekken: stenen die hun verhaal vertellen, een waterlaboratorium en botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven. Maar het bijzonderste is misschien wel om onder het enorme wortelstelsel te staan van een anderhalve eeuw oude boom.

Ook interessant

Foto 2. Met jonge kinderen naar de Hoge Veluwe en toch veel zien? Gebruik gratis de iconische witte fietsen met kinderzitjes. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Misschien zie je wel wilde dieren vanaf een van de verscholen plekjes in het Park. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe
Foto 4. Uitzicht over een van de vennen in het Park. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe
Foto 5. Als het sneeuwt krijgt De Hoge Veluwe iets magisch. Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe © Robert Modderkolk

Laatst gewijzigd: 2022-11-03 15:44:51 · Gepubliceerd: 2021-02-23 12:26:11 - 5229