1

Lentekriebels! Volg de lovebirds van dit voorjaar

De webcams staan aan: kijk mee in de nestkast

Beleef de Lente - webcams Nieuws door
Foto 1. Een kleine scholekster in het weiland, onopvallend door de schutkleuren van hun veren. Foto: Pixabay

26 februari 2024 Natuur Landelijk Het is een ware reallifesoap, het liefdesleven van vogels in de lente. Weggestopt in nestkasten, hoge bomen of dichte heggen krijgen we daar als mensen niet zoveel van mee, maar gelukkig zijn daar de webcams van Beleef de Lente! Deze camera's van de Vogelbescherming geven een uniek kijkje in het vogelnest. Kijk mee en volg de liefdesperikelen en opvoedstress van de zeearend, de ooievaar, het koolmeesje, de steenuil en nog veel meer vogelsoorten. Zet die webcam maar snel aan, want de eerste eieren zijn al gelegd!

De mooiste momenten

Wie de webcam aanzet op de website van Beleef de Lente kan even schrikken. Want wanneer ben je nu zo dicht bij een gigantische zeearend of een slechtvalk? Voor de trouwe kijkers is het geen verrassing meer en zijn de verwachtingen hooggespannen wat dit seizoen gaat brengen. Blijven alle koppels bij elkaar? En hoeveel jongen overleven en vliegen uiteindelijk het nest uit? Tot eind juni kan iedereen meekijken op de website van Beleef de Lente. Dankzij heel veel vrijwilligers mis je geen enkel mooi of spannend moment, want zij maken daar korte filmpjes van om later terug te kijken. Leuk: bij sommige video's zit ondertiteling met uitleg, zodat je beter begrijpt wat de situatie is.

Ook gaaf: vogels buiten herkennen. Je leert het met de 2 gratis cursussen voor beginners van de Vogelbescherming.

Opnieuw haantje de voorste

De bosuil was dit jaar opnieuw de eerste met eieren! Het vrouwtje zat al trouw te broeden toen de camera's live gingen. Teleurgesteld dat je het leggen gemist hebt? Hoeft niet, want de camera's stonden gelukkig al aan. Daardoor kun je op één van de filmpjes onder de live cam zien hoe het vrouwtje vijf (!) dagen deed over het leggen van drie eieren. Dat is een mooi aantal, twee meer dan het eenzame ei van vorig jaar. Het resultaat was toen wel een gezond, groot jong dat uitvloog. Dat kunnen er dit jaar dus drie worden...

Neem alvast een kijkje in het nest van de bosuil.

Foto 2. De bosuil is er altijd eerste bij, met het eerste ei! Foto: Pixabay

Ook vroeg erbij

Naast de bosuil zijn ook dit jaar de steenuil, kerkuil en zeearend er weer het eerste bij met een live cam. Want ook bij hen gebeurde in februari al van alles. Bekijk bijvoorbeeld het 'waterballet' filmpje van de zeearenden, waar je de polder onder water ziet lopen terwijl het nest heen en weer schommelt in de wind. Het is het achtste jaar dat dit paar in de Alde Feanen broedt. Ze hebben hun nest flink versterkt, maar bezoeken soms ook een tweede, groter nest, zo'n 50 meter verderop. De intriges zijn al begonnen!

Ook de cam bij de bosvijver op de Veluwe ging weer als één van de eersten live. Veel mensen hebben hem de hele dag aanstaan, want er gebeurt altijd wel iets. Vogels drinken en badderen, amfibieën plonsen door het water, een muis rent voorbij en elke dag hoor je meer vogels zingen.

Foto 3. Groot en indrukwekkend: de zeearend is er weer bij dit jaar! Foto: Håkan Carlander via Pixabay

Aandacht voor de huismus

Meer dan een miljoen mensen volgden vorig jaar het wel en wee van de broedende vogels en zagen het drama van het eenzame visarend mannetje. Hij wachtte vergeefs op zijn vrouwtje en tot overmaat van ramp kraakte een koppeltje Canadese ganzen zijn nest. Bij de weidevogels was het juist een prachtig voorjaar en liepen kiviet-, grutto- en zelfs scholeksterkuikentjes door de wei. De camera's staan ook weer gericht op publiekslievelingen als de slechtvalken in Amsterdam en het ooievaarskoppel in moerasgebied de Rottige Meente. Dat leverde vorig jaar een levendige soap op!

Wie weet komt er dit jaar een nestje van een huismus stelletje bij. Het is namelijk het jaar van de huismus, want dit vrolijke, algemene vogeltje kan onze hulp goed gebruiken. Kijk wat je zelf voor de huismus kunt doen.

Foto 4. Zo kennen we de huismus: in groepjes en brutaal. Maar dit beeld komt steeds minder voor. Help mee om ze te behouden. Foto: DagjeWeg.NL

Zelf de natuur in

Zo dichtbij als met een webcam kom je natuurlijk niet, maar je kunt ook zelf vogels spotten in de natuur. Op de website van Beleef de Lente kun je je postcode invullen om te ontdekken welke soorten vogels er in je buurt wonen. De Vogelbescherming geeft je per e-mail tips om meer vogels of vlinders naar je tuin te lokken. En hoe je ze kunt helpen met genoeg voedsel, water of broedplaatsen. Vaak zijn een paar kleine aanpassingen en wat meer groen al voldoende om meer tuinvogels te verwelkomen. Voor basisscholen ontwikkelde de Vogelbescherming extra lesmateriaal bij de livebeelden.

Foto 5. Ook op de steenuil staat de webcam gericht. Foto: Vogelbescherming Nederland @ Koos Dansen

Vogels spotten in de natuurgebieden in Nederland

Speur op de Wadden naar de mooiste wadvogels, zoals de zilverplevier en de kluut. Of tuur de hemel af naar een spoor van de slechtvalk of de zeearend! De zeearend broedt sinds 2006 weer in Nederland en heeft inmiddels jongen voortgebracht in onder meer het Lauwersmeer, de Biesbosch, De Alde Feanen en de Oostvaardersplassen. Ontdek nog meer mooie vogels in een natuurgebied in de buurt:
Foto 6. Volg lief en leed van echtpaar ooievaar. Foto: Pixabay

Laatst gewijzigd: 2024-02-26 21:11:32 · Gepubliceerd: 26 februari 2024 - 2706