Toegankelijke natuurspeeltuinen

Samen spelen in de natuur - ook in een rolstoel

Natuurspeeltuinen Redactioneel door
Foto 1. Veel OERRR natuurspeeltuinen van Natuurmonumenten zijn toegankelijk voor álle kinderen, ook kinderen met een beperking. Foto: Natuurmonumenten © Rene Koster

28 oktober 2023 bijgewerkt: 16 november 2023 Natuur Landelijk Lekker buiten spelen is gezond voor alle kinderen. Vooral spelen in de natuur is een heerlijk avontuur. Ook voor kinderen met een beperking. Daarom heeft Natuurmonumenten veel van de geliefde OERRR natuurspeelterreinen aangepast! Zoals deze 8 toegankelijke natuurspeeltuinen waar je zelfs met een rolstoel heen kunt. Tip: neem schone kleren mee, want hier worden kinderen nog lekker vies.

Oud Groevenbeek

Ermelo, Gelderland - Heerlijk ravotten in OERRR speelnatuur Oud Groevenbeek: dat wil elk kind wel! Ze kunnen er ze hun eigen hut bouwen en daarna moddertaartjes maken op de waterspeelplaats. Of balanceren over boomstammen, in een boom klimmen, kriebelbeestjes ontdekken en bloemen plukken om de hut nog gezelliger te maken. Vergeet niet om ook even aan de kruiden te ruiken in de kruidentuin.

Bij Belevenisboerderij Schieveen

Rotterdam, Zuid-Holland - In de OERRR natuurspeeltuin bij Belevenisboerderij Schieveen zijn allemaal speciale plekjes te ontdekken: van de waterspeelplaats tot de dubbel touwenbrug. Door het speelterrein slingert zich een heuse speelrivier, waar kinderen de mooiste avonturen om, in en op kunnen beleven. Voor de kleintjes is er een speciale ukkie plek.

Foto 2. Nergens is het zo avontuurlijk spelen als in de natuur. Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

De Wieden

Sint Jansklooster, Overijssel - Voel je een oermens in OERRR speelnatuur De Wieden. Waar je je eigen hut bouwt, speelt met modder en water en net als in de oertijd op blote voeten over het blote voetenpad loopt. Dit pad komt uit bij een uitkijktoren met bel. Wie durft omhoog te klimmen en de omgeving af te speuren naar vijanden en wilde dieren? Snel, de alarmbel luiden! Of rij met je rolstoel onder de toren door. Hier is nog alle ruimte voor fantasie.

Eiland Tiengemeten

Zuid-Beijerland, Zuid-Holland - Niet verdwalen tussen de bomen en beekjes van de OERRR natuurspeeltuin op het eiland Tiengemeten. Want dit ruige speelterrein is 4,5 hectare groot! Overal is iets leuks te beleven in het water en op de eilandjes. Dat klinkt ontoegankelijk, maar het terrein is zo ingericht dat kinderen met en zonder beperking goed samen kunnen spelen. Verder is er een struinstoel voor mindervalide kinderen en zelfs een speciale off-the-road-rolstoel met extra dikke banden. De jongste kinderen spelen veilig op het Ukkie-eiland. In de winter helaas gesloten.

Foto 3. Kom op avontuur in de natuur van het eiland Tiengemeten. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek

Bergherbos

Beek, Gelderland - Via een halfverharde holle weg door het bos kom je al snel op een avontuurlijke plek: Speelnatuur van OERRR Bergherbos. Onder hoge bomen staan overal klim- en klautertoestellen. Hé, een ingang naar een tunnel. Wie daarin durft komt uit in een dassenburcht! Verboden voor volwassenen, want deze ondergrondse plek is helemaal in kinderformaat. Er is een aparte waterspeelplaats en hutten bouwen kan ook, in het huttenbouw-bos.

Naast de Hompesche Molen

Stevensweert, Limburg - Lekker spelen met water, zand en modder en balanceren over boomstammen naast de hoogste windmolen van Limburg. In OERRR Speelnatuur Hompesche Molen is van alles te doen. Bezoek piepkleine eilandjes via stapstenen, of dwars door het water. Verschuil je in het struweel en beklim de molen als die open is, voor een prachtig uitzicht. Bij het speelterrein horen ook een aparte wc en douche.

Foto 4. Steeds meer OERRR natuurspeelplekken worden aangepast, zodat elk kind er heerlijk kan buitenspelen. Foto: Natuurmonumenten © Rene Koster

Kardinge

Groningen - In Speelnatuur van OERRR Kardinge is overal wel iets te doen en te ontdekken voor kinderen. Tussen de wilde bloemen kunnen ze klimmen en klauteren, balanceren over stapstenen en boomstammen en gillend van de pret uitglijden op de modderhelling. Boven op een oude wierde staat een pomp om je weer af te spoelen. Of heerlijk met water te spelen.

Oisterwijkse Bossen en Vennen

Oisterwijk, Noord-Brabant - In het hart van de Oisterwijkse Bossen en Vennen vind je OERRR Speelnatuur Oisterwijk. Hier is spelen nog echt een avontuur! Hutten bouwen, klimmen, of spelen in het water: overal is wel iets spannends te doen. Via de brug de sloot over? Welnee, dwars door de modder en het water is veel leuker. Voor de jongere kinderen is er een apart speelbosje met zandbak en een boomstammenpaadje.

Foto 5. Ook aan de kleintjes is gedacht. Vaak hebben zij een eigen ukkie hoekje om veilig te spelen. Foto: DagjeWeg.NL

Ook leuk

Foto 6. Veel OERRR natuurspeeltuinen van Natuurmonumenten zijn toegankelijk voor álle kinderen, ook kinderen met een beperking. Foto: Natuurmonumenten © Rene Koster

Laatst gewijzigd: 2023-11-16 17:54:37 · Gepubliceerd: 28 oktober 2023 - 4264